Κλασσική paella

Εμφανίσεις: 4.319
Κλασσική paella
Υλικά:
5 πρέζες μείγμα βοτάνων (μαντζουράνα, ρίγανη, θυμάρι, δάφνη)
1.2 κιλό κοτόπουλο μπούτι (12 τεμ.)
500 γρ. ρύζι για ριζότο
2 λίτρα ζωμός κότας
1 κιλό μύδια
200 γρ. καλαμαράκια (4 μικρά)
600 γρ. γαρίδες νωπές (12 μεγάλες)
600 γρ. ντομάτες φρέσκιες (4 μεγάλες)
50 γρ. πιπεριές γλυκές κόκκινες (1 τεμ.)
125 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
100 γρ. κρεμμύδια (1 μεγάλο)
4 τεμ. σκόρδα
150 ml κρασί λευκό (1,5 ποτήρι κρασιού)
3 πρέζες αλάτι
2 πρέζες πιπέρι μαύρο
20 ml ελαιόλαδο (4 κουτ. σούπας)
5 γρ. σαφράν (σκόνη) (1 μεγάλη πρέζα)


Προτεινόμενες μερίδες: 8

Ετικέτες : καλαμαράκια: παέλια: συνταγές με θαλασσινά

Εκτέλεση συνταγής

Κόβουμε σε φέτες τις δύο σκελίδες σκόρδου και λιώνουμε τις άλλες δύο. Βάζουμε τις φέτες σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι μαζί με τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, το κρασί, 150 ml ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε τα μύδια, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να πάρει βράση. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και μόλις ανοίξουν τα μύδια, αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε στην άκρη.

Κόβουμε τα καλαμάρια σε ροδέλες και τα τηγανίζουμε στο μισό λάδι για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά ψιλοκομμένα μαζί με το λιωμένο σκόρδο και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια. Προσθέτουμε τον ζωμό από τα μύδια και τις ντομάτες, αφού πρώτα τις ξεφλουδίσουμε, αφαιρέσουμε τους σπόρους και τις κόψουμε σε μικρά κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει βράση και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα. Στη συνέχεια, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το βάζουμε σε ένα μπολ.

Βγάζουμε το δέρμα και τα οστά από τα μπουτάκια του κοτόπουλου και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να σοταριστεί. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τα καλαμάρια, προσθέτουμε το ένα τρίτο περίπου από τον υπόλοιπο ζωμό και το σαφράν και αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας, σκεπάζουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Ανακατεύουμε συχνά και αν το ρύζι μας στεγνώνει, προσθέτουμε επιπλέον ζωμό ώστε να κρατάει κρεμώδη υφή. Όταν έχει βράσει το κοτόπουλο και το ρύζι έχει γίνει τρυφερό και «στέκεται», ενώ το υγρό έχει απορροφηθεί σχεδόν όλο, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε τις γαρίδες και τον αρακά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για 5 λεπτά, προσθέτοντας επιπλέον ζωμό αν είναι απαραίτητο. Τέλος, ρίχνουμε και τα μύδια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά και σερβίρουμε.
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες743
Πρωτεΐνες ζωικές59,26 γρ.
Πρωτεΐνες φυτικές49,05 γρ.
Υδατάνθρακες61,53 γρ.
Λιπαρά18,71 γρ.
Σάκχαρα3,74 γρ.
Φυτικές ίνες0,83 γρ.