Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες αφαιρώντας τις εξωτερικές σκληρές φλούδες και την εσωτερική «γενειάδα» και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε μία κουταλιά σούπας ελαιόλαδο με το σκόρδο, στη συνέχεια το αφαιρούμε και ρίχνουμε τις αγκινάρες και αφήνουμε να σοταριστούν για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί, σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.
Σε ένα μπολ βάζουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε το τυρί ricotta, τις αγκινάρες, τα αμύγδαλα ψιλοκομμένα και το αυγό. Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.
Σχίζουμε το φιλέτο του σολομού οριζόντια για να πάρουμε λεπτές φέτες. Τις τοποθετούμε πάνω σε ένα λαδόχαρτο τη μία δίπλα στην άλλη, δημιουργώντας ένα ορθογώνιο. Απλώνουμε τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει κατά μήκος της μεγάλης πλευράς και τυλίγουμε το σολομό σε ρολό. Τέλος, το τυλίγουμε με το λαδόχαρτο, το δένουμε με σπάγκο και κλείνουμε τις άκρες δένοντας το χαρτί σαν καραμέλα.
Βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε κύβους μαζί με το ρολό σε ένα ταψί και προσθέτουμε ελαιόλαδο, μία πρέζα αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ψήνουμε στους 180°C για 20-25 λεπτά. Όταν βγάλουμε το ρολό από το φούρνο, αφαιρούμε το λαδόχαρτο και το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με τις πατάτες και φύλλα μαϊντανού.
Σε ένα μπολ βάζουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε το τυρί ricotta, τις αγκινάρες, τα αμύγδαλα ψιλοκομμένα και το αυγό. Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.
Σχίζουμε το φιλέτο του σολομού οριζόντια για να πάρουμε λεπτές φέτες. Τις τοποθετούμε πάνω σε ένα λαδόχαρτο τη μία δίπλα στην άλλη, δημιουργώντας ένα ορθογώνιο. Απλώνουμε τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει κατά μήκος της μεγάλης πλευράς και τυλίγουμε το σολομό σε ρολό. Τέλος, το τυλίγουμε με το λαδόχαρτο, το δένουμε με σπάγκο και κλείνουμε τις άκρες δένοντας το χαρτί σαν καραμέλα.
Βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε κύβους μαζί με το ρολό σε ένα ταψί και προσθέτουμε ελαιόλαδο, μία πρέζα αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ψήνουμε στους 180°C για 20-25 λεπτά. Όταν βγάλουμε το ρολό από το φούρνο, αφαιρούμε το λαδόχαρτο και το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με τις πατάτες και φύλλα μαϊντανού.