Τούρτα μιμόζα

Εμφανίσεις: 7.753
Τούρτα μιμόζα
Υλικά για 2 παντεσπάνια:
8 αυγά
2 βανίλιες (ή ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού)
240 γρ. ζάχαρη
240 γρ. αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις

Υλικά για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
1 φλούδα λεμονιού
300 ml γάλα φρέσκο πλήρες
150 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 αυγό
80 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κορν φλάουερ
3 κρόκοι αυγού

Υλικά για τη γέμιση:
400 γρ. ανανάς κονσέρβα
200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (χτυπημένη)


Προτεινόμενες μερίδες: 10

Ετικέτες αυγά | αυγά συνταγή | συνταγή με αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις | συνταγές με αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις | αυγά συνταγές | Rusk calories

Εκτέλεση συνταγής

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τα 4 αυγά με τη ζάχαρη για 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια φουσκωμένη απαλή κρέμα.

Κοσκινίζουμε 120 γρ. αλεύρι με τη μία βανίλια και λίγο-λίγο το προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με μια μαρίζ με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 26 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος (για να φουσκώσει ομοιόμορφα).

Ελέγχουμε στο τέλος αν έχει ψηθεί, βυθίζοντας ένα ξύλινο καλαμάκι. Αν το μείγμα κολλάει στο ξύλο, θα πρέπει να το αφήσουμε να ψηθεί λίγο ακόμα. Αν είναι καθαρό το ξύλο, έχει ψηθεί.

Στη συνέχεια, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο παντεσπάνι με τα υπόλοιπα υλικά μας.

Όταν κρυώσουν τα δύο παντεσπάνια, χωρίζουμε το ένα σε τρία μέρη και από το άλλο αφαιρούμε την κόρα και το κόβουμε σε κύβους, που στην συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε για το ντεκόρ.

Παράλληλα, φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα με τη φλούδα λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά το αυγό, τους κρόκους, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη. Για να μη σβολιάσει η κρέμα, πρώτα ρίχνουμε στο μπολ με τα στερεά υλικά το 1/3 από το μείγμα που έχουμε βάλει να βράσει και έπειτα τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για να γίνει η κρέμα.

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, προσθέτουμε και τον ανανά –τον οποίο έχουμε ψιλοκόψει– με τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Βάζουμε τον ένα δίσκο από το κομμένο παντεσπάνι σε μια πιατέλα, το ραντίζουμε με το σιρόπι του ανανά και απλώνουμε μία στρώση κρέμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τους άλλους δύο δίσκους και την κρέμα. Τελειώνουμε απλώνοντας την κρέμα στα πλαϊνά και στην κορυφή της τούρτας, δίνοντας όγκο στην επιφάνειά της.

Τέλος, απλώνουμε τους κύβους από παντεσπάνι στην τούρτα και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη.

Βάζουμε την τούρτα μιμόζα στο ψυγείο να κρυώσει και τη σερβίρουμε δροσερή.
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες486
Πρωτεΐνες ζωικές8,41 γρ.
Πρωτεΐνες φυτικές3,07 γρ.
Υδατάνθρακες64,32 γρ.
Λιπαρά19,67 γρ.
Σάκχαρα40,67 γρ.
Φυτικές ίνες1,1 γρ.