Εκτέλεση συνταγής
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τα 4 αυγά με τη ζάχαρη για 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια φουσκωμένη απαλή κρέμα.
Κοσκινίζουμε 120 γρ. αλεύρι με τη μία βανίλια και λίγο-λίγο το προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με μια μαρίζ με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 26 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος (για να φουσκώσει ομοιόμορφα).
Ελέγχουμε στο τέλος αν έχει ψηθεί, βυθίζοντας ένα ξύλινο καλαμάκι. Αν το μείγμα κολλάει στο ξύλο, θα πρέπει να το αφήσουμε να ψηθεί λίγο ακόμα. Αν είναι καθαρό το ξύλο, έχει ψηθεί.
Στη συνέχεια, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο παντεσπάνι με τα υπόλοιπα υλικά μας.
Όταν κρυώσουν τα δύο παντεσπάνια, χωρίζουμε το ένα σε τρία μέρη και από το άλλο αφαιρούμε την κόρα και το κόβουμε σε κύβους, που στην συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε για το ντεκόρ.
Παράλληλα, φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα με τη φλούδα λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά το αυγό, τους κρόκους, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη. Για να μη σβολιάσει η κρέμα, πρώτα ρίχνουμε στο μπολ με τα στερεά υλικά το 1/3 από το μείγμα που έχουμε βάλει να βράσει και έπειτα τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για να γίνει η κρέμα.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, προσθέτουμε και τον ανανά –τον οποίο έχουμε ψιλοκόψει– με τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Βάζουμε τον ένα δίσκο από το κομμένο παντεσπάνι σε μια πιατέλα, το ραντίζουμε με το σιρόπι του ανανά και απλώνουμε μία στρώση κρέμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τους άλλους δύο δίσκους και την κρέμα. Τελειώνουμε απλώνοντας την κρέμα στα πλαϊνά και στην κορυφή της τούρτας, δίνοντας όγκο στην επιφάνειά της.
Τέλος, απλώνουμε τους κύβους από παντεσπάνι στην τούρτα και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη.
Βάζουμε την τούρτα μιμόζα στο ψυγείο να κρυώσει και τη σερβίρουμε δροσερή.
Κοσκινίζουμε 120 γρ. αλεύρι με τη μία βανίλια και λίγο-λίγο το προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με μια μαρίζ με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 26 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος (για να φουσκώσει ομοιόμορφα).
Ελέγχουμε στο τέλος αν έχει ψηθεί, βυθίζοντας ένα ξύλινο καλαμάκι. Αν το μείγμα κολλάει στο ξύλο, θα πρέπει να το αφήσουμε να ψηθεί λίγο ακόμα. Αν είναι καθαρό το ξύλο, έχει ψηθεί.
Στη συνέχεια, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο παντεσπάνι με τα υπόλοιπα υλικά μας.
Όταν κρυώσουν τα δύο παντεσπάνια, χωρίζουμε το ένα σε τρία μέρη και από το άλλο αφαιρούμε την κόρα και το κόβουμε σε κύβους, που στην συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε για το ντεκόρ.
Παράλληλα, φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα με τη φλούδα λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά το αυγό, τους κρόκους, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη. Για να μη σβολιάσει η κρέμα, πρώτα ρίχνουμε στο μπολ με τα στερεά υλικά το 1/3 από το μείγμα που έχουμε βάλει να βράσει και έπειτα τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για να γίνει η κρέμα.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, προσθέτουμε και τον ανανά –τον οποίο έχουμε ψιλοκόψει– με τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Βάζουμε τον ένα δίσκο από το κομμένο παντεσπάνι σε μια πιατέλα, το ραντίζουμε με το σιρόπι του ανανά και απλώνουμε μία στρώση κρέμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τους άλλους δύο δίσκους και την κρέμα. Τελειώνουμε απλώνοντας την κρέμα στα πλαϊνά και στην κορυφή της τούρτας, δίνοντας όγκο στην επιφάνειά της.
Τέλος, απλώνουμε τους κύβους από παντεσπάνι στην τούρτα και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη.
Βάζουμε την τούρτα μιμόζα στο ψυγείο να κρυώσει και τη σερβίρουμε δροσερή.