Εκτέλεση συνταγής
Στρώνουμε με λαδόκολα την ειδική φόρμα για muffins (χωρητικότητας 12 τεμ.).
Χωρίζουμε κατά μήκος το στικ βανίλιας με ένα κοφτερό μαχαίρι και το βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με 100 ml από το γάλα. Βράζουμε το μείγμα, το αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το στικ της βανίλιας, αφαιρούμε τους σπόρους με ένα κουταλάκι του γλυκού και τους ρίχνουμε πάλι στο γάλα.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά, το λάδι, το γιαούρτι, το γάλα με τη βανίλια και τα υπόλοιπα 100 ml γάλα. Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος στο αλεύρι, αναδεύοντας απαλά με ένα μεγάλο κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα για muffins και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Στη συνέχεια, τα ξεφορμάρουμε, τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρουμε τα muffins χλιαρά.
Tip: Για να φτιάξουμε muffins με κανέλα, αφήνουμε τη βανίλια να εμποτιστεί στο γάλα όπως παραπάνω, προσθέτοντας και ένα ξυλάκι κανέλα. Στη συνέχεια, αφήνουμε το γάλα να κρυώσει εντελώς πριν αφαιρέσουμε το ξυλάκι της κανέλας και τη βανίλια. Κατόπιν, ολοκληρώνουμε τη συνταγή όπως παραπάνω. Τέλος, αναμειγνύουμε μία κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη και πασπαλίζουμε μ’ αυτό ελαφρά τα muffins πριν τα ψήσουμε.
Χωρίζουμε κατά μήκος το στικ βανίλιας με ένα κοφτερό μαχαίρι και το βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με 100 ml από το γάλα. Βράζουμε το μείγμα, το αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το στικ της βανίλιας, αφαιρούμε τους σπόρους με ένα κουταλάκι του γλυκού και τους ρίχνουμε πάλι στο γάλα.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά, το λάδι, το γιαούρτι, το γάλα με τη βανίλια και τα υπόλοιπα 100 ml γάλα. Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος στο αλεύρι, αναδεύοντας απαλά με ένα μεγάλο κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα για muffins και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Στη συνέχεια, τα ξεφορμάρουμε, τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρουμε τα muffins χλιαρά.
