Φιλέτο αγριογούρουνου με σάλτσα καραμέλας και πουρέ από λευκά παντζάρια

Εμφανίσεις: 4.352
Φιλέτο αγριογούρουνου με σάλτσα καραμέλας και πουρέ από λευκά παντζάρια
Υλικά για το αγριογούρουνο:
10 κόκκοι μαύρου πιπεριού
10 γρ. θυμάρι φρέσκο (1 κλαδάκι)
480 γρ. αγριογούρουνο
4 τεμ. σκόρδα
200 ml κρασί λευκό (2 ποτήρια κρασιού)
2 πρέζες αλάτι
1 πρέζα πιπέρι μαύρο
25 ml ελαιόλαδο (5 κουτ. σούπας)
5 γαρίφαλα
2 γρ. δυόσμος (4-5 φύλλα)

Υλικά για τον πουρέ:
300 ml αφρώδης οίνος (spumante)
700 γρ. λευκά παντζάρια
1 φλούδα λεμονιού
5 ml χυμός λεμονιού φρέσκος (από μισό λεμόνι)
80 γρ. πατάτες (1 μικρή)
40 γρ. κρεμμύδια φρέσκα (ολόκληρα) (2 τεμ.)
2 πρέζες αλάτι
1 πρέζα πιπέρι μαύρο
5 ml ελαιόλαδο (1 κουτ. σούπας)

Υλικά για τη σάλτσα καραμέλας:
50 ml νερό
90 ml χυμός λεμονιού φρέσκος
100 γρ. ζάχαρη
5 ml ελαιόλαδο (1 κουτ. σούπας)


Προτεινόμενες μερίδες: 4

Ετικέτες συνταγή με πιπέρι μαύρο | συνταγή με λευκά παντζάρια | λευκά παντζάρια | συνταγή με νερό | αγριογούρουνο | Milkshake calories

Εκτέλεση συνταγής

Μαρινάρουμε το φιλέτο για 2 ώρες με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 4 σκελίδες σκόρδο, ένα ποτήρι λευκό κρασί, το δυόσμο, το θυμάρι και τους κόκκους του πιπεριού.

Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες με 1 κουταλιά ελαιόλαδο για 2 λεπτά και προσθέτουμε τα παντζάρια και τις πατάτες, αφού τα ξεφλουδίσουμε όλα και τα κόψουμε σε λεπτές φέτες. Ρίχνουμε και δύο πρέζες αλάτι, μία πρέζα πιπέρι και 3 φέτες από φλούδα λεμονιού ψιλοκομμένες.

Μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά και σβήνουμε με το αφρώδες κρασί και αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά (περίπου 25 λεπτά). Στα τελευταία δύο λεπτά προσθέτουμε τον χυμό από μισό λεμόνι.

Αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά και πολτοποιούμε ελαφρά με το mini pimer όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνοντας αν χρειάζεται περισσότερο και αφήνουμε τον πουρέ στην άκρη.

Μόλις μαριναριστεί το κρέας, το βγάζουμε από τη μαρινάδα, το στεγνώνουμε και το αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μόλις κάψει, ρίχνουμε το κρέας και το μαγειρεύουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά να πάρει χρώμα. Τέλος, το αφαιρούμε από το τηγάνι και το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο για 5 λεπτά.

Σάλτσα καραμέλας: Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι με 50 ml νερό και την μόλις καραμελώσει, προσθέτουμε 50 ml χυμό λεμονιού. Μόλις πήξει η καραμέλα, τη ρίχνουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.

Κόβουμε το φιλέτο σε φέτες, το περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας και το σερβίρουμε με τον πουρέ από γογγύλια, γαρνίροντας με φέτες από φλούδα λεμονιού κομμένη σε julienne και τηγανισμένες σε καυτό λάδι.
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες535
Πρωτεΐνες ζωικές25,81 γρ.
Πρωτεΐνες φυτικές0,77 γρ.
Υδατάνθρακες33,91 γρ.
Λιπαρά12,79 γρ.
Σάκχαρα26,87 γρ.
Φυτικές ίνες1,05 γρ.