Εκτέλεση συνταγής
Μαρινάρουμε το φιλέτο για 2 ώρες με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 4 σκελίδες σκόρδο, ένα ποτήρι λευκό κρασί, το δυόσμο, το θυμάρι και τους κόκκους του πιπεριού.
Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες με 1 κουταλιά ελαιόλαδο για 2 λεπτά και προσθέτουμε τα παντζάρια και τις πατάτες, αφού τα ξεφλουδίσουμε όλα και τα κόψουμε σε λεπτές φέτες. Ρίχνουμε και δύο πρέζες αλάτι, μία πρέζα πιπέρι και 3 φέτες από φλούδα λεμονιού ψιλοκομμένες.
Μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά και σβήνουμε με το αφρώδες κρασί και αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά (περίπου 25 λεπτά). Στα τελευταία δύο λεπτά προσθέτουμε τον χυμό από μισό λεμόνι.
Αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά και πολτοποιούμε ελαφρά με το mini pimer όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνοντας αν χρειάζεται περισσότερο και αφήνουμε τον πουρέ στην άκρη.
Μόλις μαριναριστεί το κρέας, το βγάζουμε από τη μαρινάδα, το στεγνώνουμε και το αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μόλις κάψει, ρίχνουμε το κρέας και το μαγειρεύουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά να πάρει χρώμα. Τέλος, το αφαιρούμε από το τηγάνι και το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο για 5 λεπτά.
Σάλτσα καραμέλας: Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι με 50 ml νερό και την μόλις καραμελώσει, προσθέτουμε 50 ml χυμό λεμονιού. Μόλις πήξει η καραμέλα, τη ρίχνουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
Κόβουμε το φιλέτο σε φέτες, το περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας και το σερβίρουμε με τον πουρέ από γογγύλια, γαρνίροντας με φέτες από φλούδα λεμονιού κομμένη σε julienne και τηγανισμένες σε καυτό λάδι.
Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες με 1 κουταλιά ελαιόλαδο για 2 λεπτά και προσθέτουμε τα παντζάρια και τις πατάτες, αφού τα ξεφλουδίσουμε όλα και τα κόψουμε σε λεπτές φέτες. Ρίχνουμε και δύο πρέζες αλάτι, μία πρέζα πιπέρι και 3 φέτες από φλούδα λεμονιού ψιλοκομμένες.
Μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά και σβήνουμε με το αφρώδες κρασί και αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά (περίπου 25 λεπτά). Στα τελευταία δύο λεπτά προσθέτουμε τον χυμό από μισό λεμόνι.
Αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά και πολτοποιούμε ελαφρά με το mini pimer όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνοντας αν χρειάζεται περισσότερο και αφήνουμε τον πουρέ στην άκρη.
Μόλις μαριναριστεί το κρέας, το βγάζουμε από τη μαρινάδα, το στεγνώνουμε και το αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μόλις κάψει, ρίχνουμε το κρέας και το μαγειρεύουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά να πάρει χρώμα. Τέλος, το αφαιρούμε από το τηγάνι και το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο για 5 λεπτά.
Σάλτσα καραμέλας: Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι με 50 ml νερό και την μόλις καραμελώσει, προσθέτουμε 50 ml χυμό λεμονιού. Μόλις πήξει η καραμέλα, τη ρίχνουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
Κόβουμε το φιλέτο σε φέτες, το περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας και το σερβίρουμε με τον πουρέ από γογγύλια, γαρνίροντας με φέτες από φλούδα λεμονιού κομμένη σε julienne και τηγανισμένες σε καυτό λάδι.