Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα μπολ μη μεταλλικό φτιάχνουμε τη μαρινάδα, αναμειγνύοντας το λάδι, το ξίδι, το μέλι και τους σπόρους του μάραθου θρυμματισμένους, προσθέτοντας μία πρέζα αλάτι και μία πιπέρι.
Κόβουμε το χοιρινό σε κύβους και το προσθέτουμε στη μαρινάδα, ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τις παστινάκες, τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Στη συνέχεια τις μαγειρεύουμε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 10 λεπτά. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κύβους και τα προσθέτουμε κι αυτά στο νερό που βράζει. Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι παστινάκες και τα μήλα.
Στη συνέχεια σουρώνουμε και κάνουμε έναν πουρέ από τις παστινάκες, τα μήλα, το βούτυρο, τρεις πρέζες αλάτι και μία πιπέρι και τον βάζουμε στην άκρη.
Βγάζουμε το χοιρινό από το ψυγείο και το περνάμε σε ξυλάκια για σουβλάκια, βάζοντας ενδιάμεσα φύλλα δάφνης (εφ’ όσον τα χρησιμοποιήσουμε). Θα πάρουμε 8 σουβλάκια, τα οποία θα τοποθετήσουμε πάνω σε μια σχάρα και θα τα ψήσουμε στο γκριλ ή σε ψησταριά σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, γυρίζοντας μία δύο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος και αλείφοντάς τα με τη μαρινάδα, μέχρι να ψηθούν καλά και να είναι γλυκά.
Μοιράζουμε τον πουρέ σε 4 πιάτα και τοποθετούμε πάνω από δύο σουβλάκια στο καθένα. Περιχύνουμε με ζωμό από το ψήσιμο και σερβίρουμε, αν θέλουμε, με φρέσκα φασολάκια βρασμένα στον ατμό.
Κόβουμε το χοιρινό σε κύβους και το προσθέτουμε στη μαρινάδα, ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τις παστινάκες, τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Στη συνέχεια τις μαγειρεύουμε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 10 λεπτά. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κύβους και τα προσθέτουμε κι αυτά στο νερό που βράζει. Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι παστινάκες και τα μήλα.
Στη συνέχεια σουρώνουμε και κάνουμε έναν πουρέ από τις παστινάκες, τα μήλα, το βούτυρο, τρεις πρέζες αλάτι και μία πιπέρι και τον βάζουμε στην άκρη.
Βγάζουμε το χοιρινό από το ψυγείο και το περνάμε σε ξυλάκια για σουβλάκια, βάζοντας ενδιάμεσα φύλλα δάφνης (εφ’ όσον τα χρησιμοποιήσουμε). Θα πάρουμε 8 σουβλάκια, τα οποία θα τοποθετήσουμε πάνω σε μια σχάρα και θα τα ψήσουμε στο γκριλ ή σε ψησταριά σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, γυρίζοντας μία δύο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος και αλείφοντάς τα με τη μαρινάδα, μέχρι να ψηθούν καλά και να είναι γλυκά.
Μοιράζουμε τον πουρέ σε 4 πιάτα και τοποθετούμε πάνω από δύο σουβλάκια στο καθένα. Περιχύνουμε με ζωμό από το ψήσιμο και σερβίρουμε, αν θέλουμε, με φρέσκα φασολάκια βρασμένα στον ατμό.