Χειμωνιάτικο ριζότο με αγκινάρες

Εμφανίσεις: 6.257
Χειμωνιάτικο ριζότο με αγκινάρες
Υλικά:
320 γρ. ρύζι για ριζότο
80 γρ. τυρί Parmigiano-Reggiano (παρμεζάνα) (4 κουτ. σούπας)
2 λίτρα ζωμός λαχανικών
50 γρ. αντσούγιες σε λάδι (3 τεμ.)
4 τεμ. αγκινάρες
2 κρεμμύδια ξερά μέτρια
2 τεμ. σκόρδα
50 ml κρασί λευκό (μισό ποτήρι κρασιού)
1 λεμόνι
2 πρέζες αλάτι
1 πρέζα πιπέρι μαύρο
30 ml ελαιόλαδο (6 κουτ. σούπας)


Προτεινόμενες μερίδες: 4

Ετικέτες τυρί Parmigiano-Reggiano (παρμεζάνα) συνταγές | συνταγή με ζωμός λαχανικών | αγκινάρες συνταγές | αντσούγιες σε λάδι συνταγές | ρύζι για ριζότο | Wafer calories

Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίζουμε προσεκτικά τις αγκινάρες, αφαιρώντας τα εξωτερικά φύλλα, το κοτσάνι και το εσωτερικό «μούσι». Τις κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε σε νερό όπου έχουμε ρίξει το χυμό του λεμονιού, ώστε να μη μαυρίσουν μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις αντσούγιες, αφού προηγουμένως τους έχουμε βγάλει το κεντρικό οστό.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και μαραίνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτοντας στη συνέχεια τις αγκινάρες, αφού πρώτα τις στραγγίσουμε καλά και τις αντσούγιες.

Βράζουμε για 5 λεπτά με το σκεύος μας σκεπασμένο και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι. Το ψήνουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το λευκό κρασί, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε λίγο λίγο τον ζωμό των λαχανικών και αλατοπιπερώνουμε.

Μαγειρεύουμε το ρύζι ώσπου να απορροφήσει το ζωμό και στο τέλος ανακατεύουμε και την Parmigiano-Reggiano.

Σερβίρουμε το ριζότο μας ζεστό το χειμώνα και αν θέλουμε, το γαρνίρουμε με λεπτές φέτες από μανιτάρια τρούφες.
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες570
Πρωτεΐνες ζωικές10,31 γρ.
Πρωτεΐνες φυτικές66,88 γρ.
Υδατάνθρακες77,25 γρ.
Λιπαρά17,12 γρ.
Σάκχαρα4,13 γρ.
Φυτικές ίνες16,8 γρ.