Ριζότο λαχανικών

Εμφανίσεις: 5.222
Ριζότο λαχανικών
Υλικά:
Μισό κρεμμύδι ξερό άσπρο μέτριο
320 γρ. ρύζι arborio (ή καρολίνα κ.λπ.)
20 γρ. τυρί Parmigiano-Reggiano (παρμεζάνα) (2 κουτ. σούπας τριμμένο)
500 ml ζωμός κότας (ή ζωμός λαχανικών)
15 γρ. βούτυρο (1 κουτ. γλυκού)
50 γρ. πιπεριές γλυκές κόκκινες (1 τεμ.)
100 ml κρασί λευκό (1 ποτήρι κρασιού)
50 γρ. καρότα (1 τεμ.)
100 γρ. κολοκυθάκια (1 τεμ.)
3 πρέζες αλάτι
2 πρέζες πιπέρι μαύρο
15 ml ελαιόλαδο (3 κουτ. σούπας)


Προτεινόμενες μερίδες: 4

Ετικέτες πιπέρι μαύρο | ζωμός κότας συνταγές | καρότα | κρεμμύδι ξερό άσπρο μέτριο | συνταγές με κρεμμύδι ξερό άσπρο μέτριο | Cheeseburger calories

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά συνεχώς, σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί μόλις το ρύζι ζεσταθεί καλά, χωρίς να έχει πάρει χρώμα (αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να γίνει κρεμώδες το ριζότο στο τέλος, αφού μ’ αυτόν τον τρόπο «ραγίζουμε» τον κόκκο, αφήνοντας να ψηθεί ομοιόμορφα το ρύζι).

Αφήνουμε το ριζότο να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και συμπληρώνουμε λίγο-λίγο τον ζωμό ζεστό.

Μαγειρεύουμε το ριζότο για 16-17 λεπτά συνολικά, ανάλογα με το είδος του ρυζιού, ενώ για τα πρώτα 5 λεπτά μαγειρεύουμε μόνο με τον ζωμό και στη συνέχεια ρίχνουμε και τα λαχανικά, πλυμμένα και κομμένα σε brunoise, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

Στο τέλος του χρόνου δοκιμάζουμε το ρύζι να δούμε αν έβρασε και συμπληρώνουμε αλατοπίπερο αν χρειαστεί. Τέλος, το αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το βούτυρο και το τριμμένο Parmigiano-Reggiano για το «δέσιμο».

Αν δούμε ότι στεγνώνει πολύ το ριζότο ή αν θα περάσει αρκετή ώρα μέχρι να καταναλωθεί, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό ζωμό ακόμη και ανακατεύουμε πριν το αποσύρουμε από την εστία, κρατώντας το ριζότο μας πάντα αρκετά κρεμώδες. Αντίθετα, αν το ριζότο μας βγει λίγο ζουμερό, το αφήνουμε στο τηγάνι να «ξεκουραστεί» σκεπασμένο με μια πετσέτα.

Σερβίρουμε το ριζότο γαρνιρισμένο με ντομάτες confit, φλούδες Parmigiano-Reggiano και σιρόπι βαλσάμικο.

Δείτε το video της συνταγής:
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες399
Πρωτεΐνες ζωικές2,46 γρ.
Πρωτεΐνες φυτικές6,75 γρ.
Υδατάνθρακες63,39 γρ.
Λιπαρά9,55 γρ.
Σάκχαρα1,91 γρ.
Φυτικές ίνες0,9 γρ.