Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά συνεχώς, σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί μόλις το ρύζι ζεσταθεί καλά, χωρίς να έχει πάρει χρώμα (αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να γίνει κρεμώδες το ριζότο στο τέλος, αφού μ’ αυτόν τον τρόπο «ραγίζουμε» τον κόκκο, αφήνοντας να ψηθεί ομοιόμορφα το ρύζι).
Αφήνουμε το ριζότο να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και συμπληρώνουμε λίγο-λίγο τον ζωμό ζεστό.
Μαγειρεύουμε το ριζότο για 16-17 λεπτά συνολικά, ανάλογα με το είδος του ρυζιού, ενώ για τα πρώτα 5 λεπτά μαγειρεύουμε μόνο με τον ζωμό και στη συνέχεια ρίχνουμε και τα λαχανικά, πλυμμένα και κομμένα σε brunoise, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
Στο τέλος του χρόνου δοκιμάζουμε το ρύζι να δούμε αν έβρασε και συμπληρώνουμε αλατοπίπερο αν χρειαστεί. Τέλος, το αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το βούτυρο και το τριμμένο Parmigiano-Reggiano για το «δέσιμο».
Αν δούμε ότι στεγνώνει πολύ το ριζότο ή αν θα περάσει αρκετή ώρα μέχρι να καταναλωθεί, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό ζωμό ακόμη και ανακατεύουμε πριν το αποσύρουμε από την εστία, κρατώντας το ριζότο μας πάντα αρκετά κρεμώδες. Αντίθετα, αν το ριζότο μας βγει λίγο ζουμερό, το αφήνουμε στο τηγάνι να «ξεκουραστεί» σκεπασμένο με μια πετσέτα.
Σερβίρουμε το ριζότο γαρνιρισμένο με ντομάτες confit, φλούδες Parmigiano-Reggiano και σιρόπι βαλσάμικο.
Δείτε το video της συνταγής:
Αφήνουμε το ριζότο να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και συμπληρώνουμε λίγο-λίγο τον ζωμό ζεστό.
Μαγειρεύουμε το ριζότο για 16-17 λεπτά συνολικά, ανάλογα με το είδος του ρυζιού, ενώ για τα πρώτα 5 λεπτά μαγειρεύουμε μόνο με τον ζωμό και στη συνέχεια ρίχνουμε και τα λαχανικά, πλυμμένα και κομμένα σε brunoise, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
Στο τέλος του χρόνου δοκιμάζουμε το ρύζι να δούμε αν έβρασε και συμπληρώνουμε αλατοπίπερο αν χρειαστεί. Τέλος, το αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το βούτυρο και το τριμμένο Parmigiano-Reggiano για το «δέσιμο».
Αν δούμε ότι στεγνώνει πολύ το ριζότο ή αν θα περάσει αρκετή ώρα μέχρι να καταναλωθεί, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό ζωμό ακόμη και ανακατεύουμε πριν το αποσύρουμε από την εστία, κρατώντας το ριζότο μας πάντα αρκετά κρεμώδες. Αντίθετα, αν το ριζότο μας βγει λίγο ζουμερό, το αφήνουμε στο τηγάνι να «ξεκουραστεί» σκεπασμένο με μια πετσέτα.
Σερβίρουμε το ριζότο γαρνιρισμένο με ντομάτες confit, φλούδες Parmigiano-Reggiano και σιρόπι βαλσάμικο.
Δείτε το video της συνταγής: