Εκτέλεση συνταγής
Προετοιμασία για τα vongole: Σε 1 λίτρο νερό παγωμένο ρίχνουμε 300 γρ. αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Βάζουμε στο αλατόνερο τα vongole για 3 ώρες για να βγει η άμμος από το εσωτερικό τους. Μπορούμε να συντηρήσουμε τα vongole για 3 μέρες maximum μέσα στο αλατόνερο.
Προετοιμασία για τα μύδια: Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε προσεκτικά τους μικροοργανισμούς που έχουν δημιουργηθεί πάνω στα όστρακα. Το τυπικό «μούσι» που έχουν τα μύδια, θα πρέπει να αφαιρεθεί μόνο λίγο πριν αυτό μαγειρευτεί, για να διατηρηθεί ζωντανό. Συντηρούμε τα μύδια σε αλατόνερο (βλ. πιο πάνω αλατόνερο για τα vongole) για 3 μέρες maximum.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το μπούκοβο και το σκόρδο με το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα οστρακοειδή και τα αφήνουμε για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά και τέλος, προσθέτουμε το λευκό κρασί. Σκεπάζουμε το σκεύος με ένα καπάκι και αφήνουμε τα όστρακα να μαγειρευτούν για 10 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ανοίξουν όλα. Ένα λεπτό πριν τελειώσει το μαγείρεμα προσθέτουμε και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Σερβίρουμε τα όστρακα ζεστά σε βαθύ πιάτο.
Tip: Τα όστρακα που δεν έχουν ανοίξει στο μαγείρεμα καλό θα είναι να μην τα καταναλώσουμε, αφού δεν άνοιξαν επειδή δεν ήταν ζωντανά, άρα δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση.
Προετοιμασία για τα μύδια: Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε προσεκτικά τους μικροοργανισμούς που έχουν δημιουργηθεί πάνω στα όστρακα. Το τυπικό «μούσι» που έχουν τα μύδια, θα πρέπει να αφαιρεθεί μόνο λίγο πριν αυτό μαγειρευτεί, για να διατηρηθεί ζωντανό. Συντηρούμε τα μύδια σε αλατόνερο (βλ. πιο πάνω αλατόνερο για τα vongole) για 3 μέρες maximum.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το μπούκοβο και το σκόρδο με το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα οστρακοειδή και τα αφήνουμε για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά και τέλος, προσθέτουμε το λευκό κρασί. Σκεπάζουμε το σκεύος με ένα καπάκι και αφήνουμε τα όστρακα να μαγειρευτούν για 10 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ανοίξουν όλα. Ένα λεπτό πριν τελειώσει το μαγείρεμα προσθέτουμε και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Σερβίρουμε τα όστρακα ζεστά σε βαθύ πιάτο.
