Εκτέλεση συνταγής
Από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε τον μπακαλιάρο σε μια λεκάνη με νερό, ώστε να ξαλμυρίσει, αλλάζοντας 2-3 φορές το νερό.
Την επομένη, κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μικρά χοντρά κομμάτια, αφαιρούμε το δέρμα και τα βάζουμε να βράσουν σε μια κατσαρόλα όπου έχουμε νερό που βράζει και έχουμε ρίξει το σέλινο, το καρότο και το κρεμμύδι.
Έπειτα από 10 λεπτά αφαιρούμε το ψάρι με μια τρυπητή κουτάλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20 λεπτά, αφού έχουμε προσθέσει και τις πατάτες.
Στο μεταξύ, αφαιρούμε τα κόκκαλα του μπακαλιάρου και τον ψιλοκόβουμε.
Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε φέτες και τα συγκεντρώνουμε όλα σε ένα μπολ μαζί με τον μπακαλιάρο. Κρατάμε στην άκρη μία πατάτα ολόκληρη.
Προσθέτουμε ελαιόλαδο, μία πρέζα αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε.
Με μαχαίρι ή στο μπλέντερ/κόφτη, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις αντζούγιες ξεκοκκαλισμένες, το αγγουράκι τουρσί και την πατάτα που κρατήσαμε προηγουμένως στην άκρη. Προσθέτουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο συνοδεύοντάς τον με τις πατάτες και περιχύνοντας με την πράσινη σάλτσα.
Tip:
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπακαλιάρο ήδη ξαλμυρισμένο, που κυκλοφορεί στο εμπόριο ή και φιλέτο μπακαλιάρου ξαλμυρισμένο.
Την επομένη, κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μικρά χοντρά κομμάτια, αφαιρούμε το δέρμα και τα βάζουμε να βράσουν σε μια κατσαρόλα όπου έχουμε νερό που βράζει και έχουμε ρίξει το σέλινο, το καρότο και το κρεμμύδι.
Έπειτα από 10 λεπτά αφαιρούμε το ψάρι με μια τρυπητή κουτάλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20 λεπτά, αφού έχουμε προσθέσει και τις πατάτες.
Στο μεταξύ, αφαιρούμε τα κόκκαλα του μπακαλιάρου και τον ψιλοκόβουμε.
Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε φέτες και τα συγκεντρώνουμε όλα σε ένα μπολ μαζί με τον μπακαλιάρο. Κρατάμε στην άκρη μία πατάτα ολόκληρη.
Προσθέτουμε ελαιόλαδο, μία πρέζα αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε.
Με μαχαίρι ή στο μπλέντερ/κόφτη, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις αντζούγιες ξεκοκκαλισμένες, το αγγουράκι τουρσί και την πατάτα που κρατήσαμε προηγουμένως στην άκρη. Προσθέτουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο συνοδεύοντάς τον με τις πατάτες και περιχύνοντας με την πράσινη σάλτσα.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπακαλιάρο ήδη ξαλμυρισμένο, που κυκλοφορεί στο εμπόριο ή και φιλέτο μπακαλιάρου ξαλμυρισμένο.