Γαρίδες στον ατμό με πορτοκάλι και θυμάρι

Εμφανίσεις: 13.762
Γαρίδες στον ατμό με πορτοκάλι και θυμάρι
Υλικά:
800 γρ. γαρίδες νωπές
600 γρ. πατάτες (3 τεμ.)
70 γρ. πορτοκάλια
Μισό λεμόνι
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι μαύρο
15 ml ελαιόλαδο (3 κουτ. σούπας)
5 γρ. μέντα
2 πρέζες θυμάρι αποξηραμένο


Προτεινόμενες μερίδες: 4

Ετικέτες : γαρίδες στον ατμό: νηστεία: γαρίδες | Squid calories

Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους μισού εκατοστού. Τους δίνουμε σχήμα λουλουδιού με ειδικό κόφτη λαχανικών και τις μαγειρεύουμε στον ατμομάγειρα.

Στο μεταξύ, πλένουμε καλά τις γαρίδες (16 τεμάχια) και τις χαράσσουμε στο πίσω μέρος για να αφαιρέσουμε το κέλυφος.

Παίρνουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και στη συνέχεια το στίβουμε στον στίφτη ώστε να πάρουμε και τον χυμό του. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα (θα πρέπει να είναι κατσαρόλα που διαθέτει και ειδικό καλάθι για μαγείρεμα στον ατμό) ή στον ατμομάγειρα, με 1 φλιτζάνι νερό και το θυμάρι, βάζουμε το σκεύος στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση.

Βάζουμε το ειδικό καλαθάκι για μαγείρεμα στον ατμό στην κατσαρόλα, τοποθετούμε τις γαρίδες ακτινωτά και καλύπτουμε το σκεύος (ή τις τοποθετούμε στον ατμομάγειρα). Βράζουμε μ’ αυτόν τον τρόπο για 5 λεπτά, έτσι ώστε οι γαρίδες να απορροφήσουν τις μυρωδιές από τον βρασμό.

Παίρνουμε το χυμό του λεμονιού και τον ενώνουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε το μείγμα να γίνει λείο.

Στραγγίζουμε τις γαρίδες και τις περιχύνουμε με το λαδολέμονο.

Τις σερβίρουμε ζεστές, απλωμένες πάνω στις πατάτες που έχουμε μαγειρέψει στον ατμό, διακοσμημένες με ένα κλαδάκι μέντας.
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες380
Πρωτεΐνες ζωικές27,2 γρ.
Πρωτεΐνες φυτικές3,03 γρ.
Υδατάνθρακες33,15 γρ.
Λιπαρά4,95 γρ.
Σάκχαρα1,31 γρ.
Φυτικές ίνες3,63 γρ.