Κόκορας γεμιστός με κολοκύθα, κάστανα και γλασαρισμένες φλούδες εσπεριδοειδών

Εμφανίσεις: 4.519
Κόκορας γεμιστός με κολοκύθα, κάστανα και γλασαρισμένες φλούδες εσπεριδοειδών
Υλικά για τη γέμιση:
150 γρ. guanciale καπνιστό
250 γρ. κάστανα (μισοβρασμένα και καθαρισμένα)
15 ml ζωμός λαχανικών (2 κουτ. σούπας)
1 φλούδα λεμονιού (από 1 λεμόνι)
1 φλούδα πορτοκαλιού (από 1 πορτοκάλι)
40 γρ. κρεμμύδια φρέσκα (ολόκληρα) (1 τεμ.)
50 γρ. φιστίκια Αιγίνης (αποφλοιωμένα)
450 γρ. κολοκύθα
2 πρέζες αλάτι
1 πρέζα πιπέρι μαύρο
15 ml ελαιόλαδο (3 κουτ. σούπας)

Υλικά για τον κόκορα:
4 κρεμμύδια άσπρα μέτρια
1.7 κιλό κόκορας (καθαρισμένος)
350 ml γάλα φρέσκο πλήρες
100 γρ. σέλινο (3 κοτσάνια)
150 γρ. καρότα (3 τεμ.)
2 πρέζες αλάτι
2 πρέζες πιπέρι μαύρο
10 ml ελαιόλαδο (2 κουτ. σούπας)
10 γρ. φασκόμηλο (1 κλαδάκι)


Προτεινόμενες μερίδες: 8

Ετικέτες ελαιόλαδο | συνταγή με καρότα | συνταγές με φλούδα πορτοκαλιού | συνταγή με κάστανα | συνταγή με κάστανα | Vegetables calories

Εκτέλεση συνταγής

Κόβουμε τις φλούδες του λεμονιού και του πορτοκαλιού σε julienne, ζεματίζουμε τα κομμάτια σε βραστό νερό για 1 λεπτό και τα αφήνουμε στην άκρη.

Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε κύβους. Κόβουμε το guanciale και το τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το κρεμμυδάκι κομμένο σε ροδέλες.

Έπειτα από 3-4 λεπτά προσθέτουμε την κολοκύθα και τα κάστανα. Αφήνουμε να βράσουν για 1-2 λεπτά και ρίχνουμε και τον ζωμό λαχανικών.

Σκεπάζουμε το σκεύος μας και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, έως ότου να απορροφηθούν τα υγρά σχεδόν πλήρως και η κολοκύθα και τα κάστανα να μαλακώσουν. Ρίχνουμε και 2 πρέζες αλάτι και μία πρέζα πιπέρι και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις κομμένες φλούδες του πορτοκαλιού και του λεμονιού και ανακατεύουμε.

Γεμίζουμε το πτηνό με τη γέμιση και το δένουμε ή το ράβουμε έτσι ώστε να μην αδειάσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Το αλείφουμε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε σε μια γάστρα, τη σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 180°C για 1 ώρα.

Κόβουμε σε κύβους το σέλινο, το καρότο και τα κρεμμύδια. Όταν έχει περάσει 1 ώρα ψησίματος, βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά, το γάλα και ένα κλαδάκι φασκόμηλο. Ψήνουμε για άλλη 1 ώρα και στη συνέχεια βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και σερβίρουμε τον κόκορα συνοδεύοντάς τον με τα λαχανικά και τη σάλτσα.
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες807
Πρωτεΐνες ζωικές43,49 γρ.
Πρωτεΐνες φυτικές2,93 γρ.
Υδατάνθρακες31,29 γρ.
Λιπαρά54,83 γρ.
Σάκχαρα6,04 γρ.
Φυτικές ίνες2,99 γρ.