Κόκορας γεμιστός στην κατσαρόλα με ζωμό

Εμφανίσεις: 3.341
Κόκορας γεμιστός στην κατσαρόλα με ζωμό
Υλικά για τον κόκορα:
1 κρεμμύδι ξερό άσπρο μέτριο
1.2 κιλό κόκορας (ολόκληρος)
50 γρ. σέλινο (3 κλωνάρια)
100 γρ. καρότα (2 τεμ.)
6 πρέζες αλάτι
2 πρέζες πιπέρι μαύρο
3 τεμ. δάφνη

Υλικά για τη γέμιση:
50 γρ. ψίχα ψωμιού (μπαγιάτικο)
20 γρ. τυρί Parmigiano-Reggiano (παρμεζάνα) (1 κουτ. σούπας)
450 γρ. κιμάς χοιρινός
50 γρ. καρύδια (ξεφλουδισμένα)
20 γρ. βούτυρο (1 κουτ. σούπας)
90 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
3 κρόκοι αυγού
2 πρέζες αλάτι
2 πρέζες πιπέρι μαύρο
3 γρ. φασκόμηλο (3 φύλλα)
2 γρ. μοσχοκάρυδο (1 πρέζα)


Προτεινόμενες μερίδες: 6

Ετικέτες αλάτι | σέλινο συνταγές | συνταγές με καρότα | συνταγή με σέλινο | καρότα συνταγές | Sandwich calories

Εκτέλεση συνταγής

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα και το σέλινο. Πλένουμε και το κρεμμύδι και το κόβουμε στα δύο χωρίς να το ξεφλουδίσουμε. Βάζουμε τα λαχανικά σε μια κατσαρόλα με τα φύλλα δάφνης και τουλάχιστον 3 λίτρα νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση.

Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τον κόκορα από τα πούπουλα που πιθανόν έχουν μείνει, τον ξεπλένουμε και τον στεγνώνουμε.

Ψιλοκόβουμε τα καρύδια στο μπλέντερ και τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με το ψωμί ψιλοκομμένο, μία κουταλιά τα σούπας τριμμένο Parmigiano-Reggiano, το μοσχοκάρυδο, τα φύλλα του φασκόμηλου, την κρέμα γάλακτος και μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τον κιμά, τους κρόκους, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε επίσης.

Γεμίζουμε τον κόκορα, φροντίζοντας να μην αφήσουμε κενά στο εσωτερικό και ράβουμε το άνοιγμα. Τέλος, δένουμε με σπάγκο τους μηρούς και τις φτερούγες έτσι ώστε να κρατήσει το σχήμα του.

Βουτάμε τον κόκορα στον ζωμό των λαχανικών που έχουμε βάλει να βράζει, προσθέτοντας και 5 πρέζες αλάτι. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και σιγοβράζουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά τουλάχιστον, ξαφρίζοντας σταδιακά τον ζωμό.

Στο τέλος, γυρίζουμε τον κόκορα, σβήνουμε την εστία και τον αφήνουμε για μισή ώρα περίπου να μείνει μέσα στον ζωμό του.

Στη συνέχεια, τον βγάζουμε και τον κόβουμε σε μερίδες, σερβίροντάς τον με τη γέμιση και λίγο από τον ζωμό του. Αν θέλουμε συνοδεύουμε τον ζωμό και με μία βραστή πατάτα.

Tip: Μπορούμε να κρατήσουμε τον ζωμό, αφού πρώτα του αφαιρέσουμε το λίπος από την επιφάνεια και να τον χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε ριζότο ή σούπα. Μπορούμε να τον βάλουμε στο ψυγείο και στη συνέχεια στην κατάψυξη.
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες892
Πρωτεΐνες ζωικές53,27 γρ.
Πρωτεΐνες φυτικές2,42 γρ.
Υδατάνθρακες9,44 γρ.
Λιπαρά67,63 γρ.
Σάκχαρα2,81 γρ.
Φυτικές ίνες1,83 γρ.