Εκτέλεση συνταγής
Παίρνουμε τις μπεκάτσες –καθαρές από πούπουλα και εντόσθια– και τις τυλίγουμε με δύο φέτες pancetta την κάθε μία. Στη συνέχεια τις δένουμε με σπάγκο κουζίνας και τις βάζουμε σε ένα τηγάνι να τσιγαριστούν για 5 λεπτά μαζί με 1 κουταλάκι γλυκού βούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το σκόρδο με τη φλούδα πατημένο και το θυμάρι. Στη συνέχεια, βάζουμε τις μπεκάτσες μαζί με το σκόρδο και το θυμάρι σε ένα πυρίμαχο ταψί και τις ψήνουμε στους 180°C για 4 λεπτά από τη μία πλευρά και 4 λεπτά από την άλλη πλευρά. Μόλις ψηθούν, τις ραντίζουμε με την grappa, τις βγάζουμε από το ταψί και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο.
Κόβουμε τα δαμάσκηνα στα τέσσερα και αφαιρούμε το κουκούτσι (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χωρίς κουκούτσι) και τα τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι με 10 γρ. βούτυρο και 30 γρ. ζάχαρη. Μετά από 2 λεπτά σβήνουμε με το λικέρ και αφαιρούμε τα δαμάσκηνα, κρατώντας τα στην άκρη για να γαρνίρουμε τα πιάτα. Προσθέτουμε στη σάλτσα 50 ml νερό και μία πρέζα αλάτι, αφήνουμε να πάρει βράση και σβήνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε τη σάλτσα, την περνάμε από ένα σουρωτήρι και την αφήνουμε στην άκρη.
Αφαιρούμε την pancetta από τις μπεκάτσες και τις ξεκοκκαλίζουμε, κρατώντας τα μπούτια και το στήθος. Τις βάζουμε στα πιάτα, τις περιχύνουμε με τη σάλτσα δαμάσκηνου και γαρνίρουμε με τα δαμάσκηνα που έχουμε κρατήσει στην άκρη και την υπόλοιπη pancetta, αφού πρώτα τη ροδίσουμε σε ένα τηγάνι.
Κόβουμε τα δαμάσκηνα στα τέσσερα και αφαιρούμε το κουκούτσι (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χωρίς κουκούτσι) και τα τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι με 10 γρ. βούτυρο και 30 γρ. ζάχαρη. Μετά από 2 λεπτά σβήνουμε με το λικέρ και αφαιρούμε τα δαμάσκηνα, κρατώντας τα στην άκρη για να γαρνίρουμε τα πιάτα. Προσθέτουμε στη σάλτσα 50 ml νερό και μία πρέζα αλάτι, αφήνουμε να πάρει βράση και σβήνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε τη σάλτσα, την περνάμε από ένα σουρωτήρι και την αφήνουμε στην άκρη.
Αφαιρούμε την pancetta από τις μπεκάτσες και τις ξεκοκκαλίζουμε, κρατώντας τα μπούτια και το στήθος. Τις βάζουμε στα πιάτα, τις περιχύνουμε με τη σάλτσα δαμάσκηνου και γαρνίρουμε με τα δαμάσκηνα που έχουμε κρατήσει στην άκρη και την υπόλοιπη pancetta, αφού πρώτα τη ροδίσουμε σε ένα τηγάνι.