Εκτέλεση συνταγής
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το ξύσμα πορτοκαλιού να ζεσταθούν. Στο μεταξύ, σε μια μπασίνα χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο-λίγο όλο το ζεσταμένο γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα. Στη συνέχεια, αδειάζουμε το μείγμα πάλι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι και τέλος το σιμιγδάλι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνοντας να πάρει βράση και να δέσει η κρέμα (καλό είναι, να ρίξουμε το σιμιγδάλι με μια χοντρή σήτα, για να πέφτει λίγο λίγο και να μη μας σβολιάσει).
Στη συνέχεια, σβήνουμε την εστία και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει τελείως και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη ζεστή εστία.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 22x36 εκ. ή ένα στρογγυλό διαμέτρου 32 εκ. και στρώνουμε τα 6 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα και αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν γύρω-γύρω ώστε να μπορούμε να τα γυρίσουμε.
Στη συνέχεια, αδειάζουμε στα φύλλα την κρέμα, γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες που εξέχουν και τις αλείφουμε με βούτυρο. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά καλά ένα-ένα. Τέλος, σπρώχνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα με μια σπάτουλα.
Χαράσσουμε ελαφρά την επιφάνεια των φύλλων σε κομμάτια, προσέχοντας όμως να μη βγει η κρέμα στην επιφάνεια. Περιχύνουμε τα φύλλα με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και τα ραντίζουμε με λίγο νερό, ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους και να μη «σηκωθούν» κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αφού έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα, βάζουμε το γαλακτομπούρεκο να ψηθεί (αν ψήσουμε με αντιστάσεις τοποθετούμε τη σχάρα στην τελευταία θέση, αν ψήσουμε με αέρα την τοποθετούμε στη μεσαία θέση του φούρνου). Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου, μέχρι το γλυκό μας να φουσκώσει και να ροδίσουν τα φύλλα. Στη συνέχεια, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5 λεπτά περίπου. Κατόπιν, αφαιρούμε την κανέλλα και τη φλούδα πορτοκαλιού και λίγο-λίγο το περιχύνουμε καυτό στο κρύο γλυκό.
Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να απορροφήσει όλο το σιρόπι και μετά το κόβουμε και το σερβίρουμε.
Στη συνέχεια, σβήνουμε την εστία και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει τελείως και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη ζεστή εστία.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 22x36 εκ. ή ένα στρογγυλό διαμέτρου 32 εκ. και στρώνουμε τα 6 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα και αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν γύρω-γύρω ώστε να μπορούμε να τα γυρίσουμε.
Στη συνέχεια, αδειάζουμε στα φύλλα την κρέμα, γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες που εξέχουν και τις αλείφουμε με βούτυρο. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά καλά ένα-ένα. Τέλος, σπρώχνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα με μια σπάτουλα.
Χαράσσουμε ελαφρά την επιφάνεια των φύλλων σε κομμάτια, προσέχοντας όμως να μη βγει η κρέμα στην επιφάνεια. Περιχύνουμε τα φύλλα με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και τα ραντίζουμε με λίγο νερό, ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους και να μη «σηκωθούν» κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αφού έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα, βάζουμε το γαλακτομπούρεκο να ψηθεί (αν ψήσουμε με αντιστάσεις τοποθετούμε τη σχάρα στην τελευταία θέση, αν ψήσουμε με αέρα την τοποθετούμε στη μεσαία θέση του φούρνου). Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου, μέχρι το γλυκό μας να φουσκώσει και να ροδίσουν τα φύλλα. Στη συνέχεια, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5 λεπτά περίπου. Κατόπιν, αφαιρούμε την κανέλλα και τη φλούδα πορτοκαλιού και λίγο-λίγο το περιχύνουμε καυτό στο κρύο γλυκό.
Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να απορροφήσει όλο το σιρόπι και μετά το κόβουμε και το σερβίρουμε.