Εκτέλεση συνταγής
Πλένουμε τις πατάτες καλά και τις βράζουμε για 30 λεπτά, τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι.
Καθαρίζουμε το καλαμάρι καλά και το πλένουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Αφαιρούμε τα πλοκάμια του και τα ψιλοκόβουμε, αφήνοντας ανέπαφο το σώμα του. Τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά.
Όταν είναι έτοιμα, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε μία σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, τις πατάτες, τη φρυγανιά, τα αυγά και 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να είναι λείο και συμπαγές.
Γεμίζουμε το καλαμάρι με τη γέμιση και το ράβουμε με χοντρό σπάγκο κουζίνας.
Το βάζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και μία σκελίδα σκόρδο και το αφήνουμε να τηγανιστεί για λίγο, περιστρέφοντάς το και στις δύο πλευρές. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και μία πρέζα αλάτι και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά περίπου.
Σερβίρουμε το καλαμάρι ζεστό ή κρύο, κομμένο σε φέτες, γαρνίρουμε με τη σάλτσα και αν θέλουμε, με λίγα κλωναράκια θυμαριού.
Καθαρίζουμε το καλαμάρι καλά και το πλένουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Αφαιρούμε τα πλοκάμια του και τα ψιλοκόβουμε, αφήνοντας ανέπαφο το σώμα του. Τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά.
Όταν είναι έτοιμα, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε μία σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, τις πατάτες, τη φρυγανιά, τα αυγά και 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να είναι λείο και συμπαγές.
Γεμίζουμε το καλαμάρι με τη γέμιση και το ράβουμε με χοντρό σπάγκο κουζίνας.
Το βάζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και μία σκελίδα σκόρδο και το αφήνουμε να τηγανιστεί για λίγο, περιστρέφοντάς το και στις δύο πλευρές. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και μία πρέζα αλάτι και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά περίπου.
Σερβίρουμε το καλαμάρι ζεστό ή κρύο, κομμένο σε φέτες, γαρνίρουμε με τη σάλτσα και αν θέλουμε, με λίγα κλωναράκια θυμαριού.