Σαρλότ zabaione σοκολάτας με σάλτσα βερίκοκου και ουίσκι

Εμφανίσεις: 4.705
Σαρλότ zabaione σοκολάτας με σάλτσα βερίκοκου και ουίσκι
Υλικά για τη σάλτσα βερίκοκου:
70 ml ουίσκι
50 γρ. ζάχαρη καστανή
30 γρ. βούτυρο
80 γρ. ζάχαρη

Υλικά για την κρέμα zabaione:
40 ml κρασί marsala
40 ml κρασί λευκό (ξηρό)
40 ml κονιάκ
150 γρ. ζάχαρη
20 γρ. φύλλα ζελατίνης
6 κρόκοι αυγού

Υλικά για τη ζύμη biscuit:
4 αυγά
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι

Υλικά για τη σαρλότ:
70 γρ. σοκολάτα μαύρη
625 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
150 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ξεφλουδισμένα)

Υλικά για το γαρνίρισμα:
100 γρ. φρούτα αποξηραμένα ανάμεικτα
150 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα
30 γρ. ζάχαρη άχνη


Προτεινόμενες μερίδες: 12

Ετικέτες συνταγές με ζάχαρη καστανή | ζάχαρη | κρασί λευκό | βούτυρο συνταγή | κρασί λευκό συνταγές | Piglet calories

Εκτέλεση συνταγής

Σάλτσα βερίκοκου: Βάζουμε τα βερίκοκα σε μια κατσαρόλα με 200 ml νερό και 80 γρ. ζάχαρη. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 2-3 ώρες και μετά τα βράζουμε για 2-3 λεπτά από την ώρα που θα πάρουν βράση.

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι με 50 γρ. καστανή ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να καραμελώνει η ζάχαρη, ρίχνουμε το ουίσκι (φλαμπέ). Ρίχνουμε και τα βερίκοκα και αφήνουμε να βράσουν όλα για 1 λεπτό και στη συνέχεια τα πολτοποιούμε με το mini pimer, προσθέτοντας σιγά-σιγά 100 ml νερό.

Zabaione: Ανακατεύουμε τους κρόκους με το κονιάκ, το κρασί Marsala, το λευκό κρασί, τα φύλλα ζελατίνης αφού πρώτα τα μουλιάσουμε σε λίγο νερό  και 150 γρ. ζάχαρη σε ένα μπεν μαρί. Τα αφήνουμε  στο μπεν μαρί για 8-9  λεπτά περίπου χτυπώντας συνέχεια με το σύρμα, αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να δροσίσει.

Ζύμη bisquit: Χτυπάμε τα αυγά με 150 γρ. ζάχαρη και μία πρέζα αλάτι και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στο αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο και ομοιογενές. Στρώνουμε δύο τσέρκια διαμέτρου 24 εκ. με λαδόκολλα, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε και ρίχνουμε το μείγμα με ύψος περίπου 1 εκ. Ψήνουμε στους 180°C για 7-8 λεπτά, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Φτιάχνουμε τη σαρλότ: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και την προσθέτουμε στην κρέμα zabaione ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις και προσθέτουμε τα φιστίκια και τη σοκολάτα χοντροκομμένα.

Κόβουμε δύο δίσκους διαμέτρου 22 εκ. από τις δύο ψημένες biscuit ζύμες και βάζουμε τον έναν ως βάση σε μια φόρμα διαμέτρου 22 εκ. και ύψους τουλάχιστον 7 εκ. Γεμίζουμε μέχρι τη μέση με την κρέμα zabaione, στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα κομμάτια από τις δύο ζύμες τριμμένα με το χέρι, στρώνουμε πάνω και την υπόλοιπη zabaione και καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο.

Βάζουμε τη σαρλότ στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.

Λίγο πριν το σερβίρισμα, τη γαρνίρουμε με ζάχαρη άχνη, αποξηραμένα βερίκοκα και φρούτα αποξηραμένα της αρεσκείας μας και αν προτιμούμε και με κομματάκια σοκολάτας.

Τη σερβίρουμε με τη σάλτσα βερίκοκου.
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες585
Πρωτεΐνες ζωικές4,92 γρ.
Πρωτεΐνες φυτικές5,15 γρ.
Υδατάνθρακες63,62 γρ.
Λιπαρά32,26 γρ.
Σάκχαρα43,7 γρ.
Φυτικές ίνες2,71 γρ.