Ριζότο bicolore με μελάνι σουπιάς και σαφράν, με σουπιές confit

Εμφανίσεις: 8.957
Ριζότο bicolore με μελάνι σουπιάς και σαφράν, με σουπιές confit
Υλικά για το ριζότο bicolore:
1 κρεμμύδι ξερό άσπρο μέτριο
10 ml μελάνι σουπιάς (2 κουτ. γλυκού)
600 γρ. ρύζι για ριζότο
30 γρ. τυρί Parmigiano-Reggiano (παρμεζάνα) (τριμμένο)
1/2 λίτρο ζωμός λαχανικών (ή ζωμός ψαριού)
30 γρ. βούτυρο
1 λίτρο κρασί λευκό
2 πρέζες αλάτι
2 πρέζες πιπέρι μαύρο
15 ml ελαιόλαδο (3 κουτ. σούπας)
5 γρ. σαφράν (σκόνη)

Υλικά για τη σουπιά confit:
1/2 κρεμμύδι ξερό άσπρο μέτριο
1 κιλό σουπιές (φρέσκιες)
2 τεμ. σκόρδα
300 γρ. ντοματίνια
10 γρ. ζάχαρη (2 πρέζες)
1 πρέζα αλάτι
30 ml ξίδι βαλσάμικο (4 κουτ. σούπας)
1 πρέζα πιπέρι μαύρο
2 τεμ. δάφνη
1 πρέζα θυμάρι αποξηραμένο
1 πρέζα δεντρολίβανο


Προτεινόμενες μερίδες: 6

Ετικέτες κρεμμύδι ξερό άσπρο μέτριο συνταγή | κρεμμύδι ξερό άσπρο μέτριο | συνταγές με κρασί λευκό | συνταγές με ρύζι για ριζότο | κρεμμύδι ξερό άσπρο μέτριο | Potato fritters calories

Εκτέλεση συνταγής

Για το confit διαβάστε την επεξήγηση. Για τη συγκεκριμένη συνταγή προτείνουμε να προστεθούν στα υλικά για το confit σουπιάς 50 ml ελαιόλαδο και 50 ml σπορέλαιο.

Πώς παρασκευάζουμε το confit σουπιάς: Σε ένα ταψί βάζουμε τη σουπιά καθαρισμένη και κομμένη, τα ντοματίνια πλυμένα, το κρεμμύδι χοντροκομμένο, τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες απλώς πατημένες και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180°C για 1 ½ ώρα.

Πώς παρασκευάζουμε το ριζότο bicolore: Για το ριζότο θα χρησιμοποιήσουμε δύο μεγάλα τηγάνια ίδιου μεγέθους. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και βάζουμε τη μισή ποσότητα σε κάθε τηγάνι. Το σοτάρουμε με το ελαιόλαδο μοιρασμένο στα δύο και μετά προσθέτουμε μισό-μισό και το ρύζι στα τηγάνια.

Ανακατεύουμε συνέχεια το ρύζι και στα δύο τηγάνια μέχρι να ζεσταθεί (το δοκιμάζουμε με το χέρι) και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί, πάλι χωρισμένο στη μέση. Ανακατεύουμε συνέχεια, κρατώντας το ριζότο σε κρεμώδη υφή, συμπληρώνοντας λίγο-λίγο το ζωμό και στα δύο τηγάνια. Στα πρώτα 5 λεπτά μαγειρεύουμε το ριζότο μόνο με τον ζωμό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μελάνι της σουπιάς στο ένα τηγάνι και το σαφράν, διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό, στο άλλο τηγάνι.

Αλατοπιπερώνουμε το ριζότο σαφράν, ενώ δοκιμάζουμε πρώτα το άλλο ριζότο και προσθέτουμε ανάλογο αλάτι, γιατί το μελάνι είναι αλμυρό.

Ένα λεπτό πριν τελειώσει ο χρόνος βρασμού που αναγράφεται στη συσκευασία του ρυζιού, βγάζουμε το ριζότο από την εστία, προσθέτουμε το βούτυρο και το Parmigiano-Reggiano και ανακατεύουμε καλά (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζωμό, αφού η υφή του ριζότο πρέπει να είναι κρεμώδης).

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο συγχρόνως και τα δύο ριζότο, προσθέτοντας λίγη ποσότητα από τις σουπιές confit στο κέντρο.
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες889
Πρωτεΐνες ζωικές1,72 γρ.
Πρωτεΐνες φυτικές78,3 γρ.
Υδατάνθρακες87,87 γρ.
Λιπαρά9,54 γρ.
Σάκχαρα5,73 γρ.
Φυτικές ίνες4,28 γρ.