Εκτέλεση συνταγής
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες (blanchir).
Πλένουμε και κόβουμε σε λεπτό brunoise τα λαχανικά και βγάζουμε τα φύλλα του βασιλικού από το κοτσάνι που θα χρησιμοποιήσουμε για ντεκόρ ή σε ορεκτικά και σαλάτες (για ζεστές σάλτσες χρησιμοποιούμε το κοτσάνι του βασιλικού, γιατί εκείνο είναι που δίνει την έντονη γεύση λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε χλωροφύλλη).
Σοτάρουμε τα λαχανικά με το κρεμμύδι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και το κοτσάνι βασιλικού, συμπληρώνουμε τις ντομάτες ολόκληρες και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά τουλάχιστον. Αν χρειαστεί, αλατοπιπερώνουμε στο τέλος και περνάμε τη σάλτσα από τον πολτοποιητή λαχανικών.
Tips:
Το mirepoix είναι γαλλική λέξη και έτσι ονομάζεται η βάση λαχανικών που σοτάρονται με το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην προετοιμασία για σάλτσες, κρέατα αλλά και ψαρικά. Τα βασικά υλικά είναι τρία, το καρότο, το σέλερι και το κρεμμύδι, με προσθήκη και σκόρδου. Υπάρχουν όμως και παραλλαγές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν μόνο ένα από αυτά τα συστατικά ή πρόσθετα αρωματικά.
Πλένουμε και κόβουμε σε λεπτό brunoise τα λαχανικά και βγάζουμε τα φύλλα του βασιλικού από το κοτσάνι που θα χρησιμοποιήσουμε για ντεκόρ ή σε ορεκτικά και σαλάτες (για ζεστές σάλτσες χρησιμοποιούμε το κοτσάνι του βασιλικού, γιατί εκείνο είναι που δίνει την έντονη γεύση λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε χλωροφύλλη).
Σοτάρουμε τα λαχανικά με το κρεμμύδι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και το κοτσάνι βασιλικού, συμπληρώνουμε τις ντομάτες ολόκληρες και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά τουλάχιστον. Αν χρειαστεί, αλατοπιπερώνουμε στο τέλος και περνάμε τη σάλτσα από τον πολτοποιητή λαχανικών.
Tips:
Το mirepoix είναι γαλλική λέξη και έτσι ονομάζεται η βάση λαχανικών που σοτάρονται με το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην προετοιμασία για σάλτσες, κρέατα αλλά και ψαρικά. Τα βασικά υλικά είναι τρία, το καρότο, το σέλερι και το κρεμμύδι, με προσθήκη και σκόρδου. Υπάρχουν όμως και παραλλαγές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν μόνο ένα από αυτά τα συστατικά ή πρόσθετα αρωματικά.