Εκτέλεση συνταγής
Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο, το κόβουμε σε ροδέλες και το βράζουμε με το γάλα για 10 λεπτά. Παράλληλα, βάζουμε να μαριναριστούν οι αντσούγιες στο λευκό κρασί. Στη συνέχεια, βγάζουμε το σκόρδο από το γάλα και το βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος πάνω στη φωτιά με το λάδι και τις αντσούγιες στραγγισμένες από το κρασί.
Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί χωρίς να πάρει χρώμα το σκόρδο, ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά (περίπου 10 λεπτά).
Στη συνέχεια, βάζουμε το βούτυρο λίγο-λίγο και μετά από άλλα 10 λεπτά συμπληρώνουμε και την κρέμα γάλακτος.
Σερβίρουμε τη σάλτσα ζεστή σε fondue με ανοξείδωτα καλαμάκια, ένα για κάθε άτομο που κάθεται στο τραπέζι και συνοδεύουμε με διάφορα ωμά λαχανικά (σέλερι, πιπεριές, φινόκιο, κρεμμύδι κοκκάρι, αγκινάρες), αλλά και μαγειρεμένα (κολοκύθια, πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, κουνουπίδι) και τα σερβίρουμε όλα δίπλα. Τα ωμά λαχανικά θα πρέπει να πλυθούν πολύ καλά, να κοπούν και κάποια να διατηρηθούν σε νερό με λεμόνι, για να μην οξυγονωθούν και μαυρίσουν.
Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί χωρίς να πάρει χρώμα το σκόρδο, ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά (περίπου 10 λεπτά).
Στη συνέχεια, βάζουμε το βούτυρο λίγο-λίγο και μετά από άλλα 10 λεπτά συμπληρώνουμε και την κρέμα γάλακτος.
Σερβίρουμε τη σάλτσα ζεστή σε fondue με ανοξείδωτα καλαμάκια, ένα για κάθε άτομο που κάθεται στο τραπέζι και συνοδεύουμε με διάφορα ωμά λαχανικά (σέλερι, πιπεριές, φινόκιο, κρεμμύδι κοκκάρι, αγκινάρες), αλλά και μαγειρεμένα (κολοκύθια, πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, κουνουπίδι) και τα σερβίρουμε όλα δίπλα. Τα ωμά λαχανικά θα πρέπει να πλυθούν πολύ καλά, να κοπούν και κάποια να διατηρηθούν σε νερό με λεμόνι, για να μην οξυγονωθούν και μαυρίσουν.