Εκτέλεση συνταγής
Ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι μαζί με το λευκό μέρος και το κόβουμε σε λωρίδες julienne πάχους μισού εκατοστού. Βάζουμε τις φλούδες σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με νερό και τις βάζουμε να πάρουν βράση για λίγα λεπτά. Τις σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές.
Σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας 300 ml νερό με 200 γρ. ζάχαρη και μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε τις φλούδες πορτοκαλιού και τις αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά. Σβήνουμε την εστία και τις αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι. Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και τις αφήνουμε να στεγνώσουν για ένα βράδυ.
Ψιλοκόβουμε τα καρύδια στο μπλέντερ και τα ανακατεύουμε με 80 γρ. ζάχαρη. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, προσθέτουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος αφού τα ζεστάνουμε πρώτα, τη βανίλια και τέλος το μείγμα των καρυδιών με τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε στη φωτιά, χωρίς να αφήσουμε να ξεπεράσουν τους 82°C και να βράσουν.
Σβήνουμε την εστία, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε 40 γρ. από τις ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού, αφού τις ψιλοκόψουμε. Ανακατεύουμε το μείγμα και το βάζουμε στην κατάψυξη για μερικές ώρες.
Όταν το παγωτό είναι έτοιμο, προσθέτουμε τη σοκολάτα, αφού πρώτα τη λιώσουμε σε χλιαρό μπεν μαρί και την αφήσουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε γρήγορα το μείγμα και το σερβίρουμε γαρνίροντάς το με τις υπόλοιπες καραμελωμένες φλούδες πορτοκαλιού.
Tip: Μπορούμε να ετοιμάσουμε τις καραμελωμένες φλούδες και να τις αποθηκεύσουμε για αρκετό καιρό στο ψυγείο, σε ένα κουτί κλεισμένο αεροστεγώς. Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να διακοσμήσουμε κέικ κ.λπ. Αν θέλουμε να μειώσουμε το χρόνο προετοιμασίας του παγωτού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμες καραμελωμένες φλούδες του εμπορίου.
Σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας 300 ml νερό με 200 γρ. ζάχαρη και μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε τις φλούδες πορτοκαλιού και τις αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά. Σβήνουμε την εστία και τις αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι. Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και τις αφήνουμε να στεγνώσουν για ένα βράδυ.
Ψιλοκόβουμε τα καρύδια στο μπλέντερ και τα ανακατεύουμε με 80 γρ. ζάχαρη. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, προσθέτουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος αφού τα ζεστάνουμε πρώτα, τη βανίλια και τέλος το μείγμα των καρυδιών με τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε στη φωτιά, χωρίς να αφήσουμε να ξεπεράσουν τους 82°C και να βράσουν.
Σβήνουμε την εστία, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε 40 γρ. από τις ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού, αφού τις ψιλοκόψουμε. Ανακατεύουμε το μείγμα και το βάζουμε στην κατάψυξη για μερικές ώρες.
Όταν το παγωτό είναι έτοιμο, προσθέτουμε τη σοκολάτα, αφού πρώτα τη λιώσουμε σε χλιαρό μπεν μαρί και την αφήσουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε γρήγορα το μείγμα και το σερβίρουμε γαρνίροντάς το με τις υπόλοιπες καραμελωμένες φλούδες πορτοκαλιού.
