Εκτέλεση συνταγής
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Χαράσσουμε την επιφάνεια του πολτού, τις αλατίζουμε και τις λαδώνουμε και τις ψήνουμε στους 190°C για 20 λεπτά.
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε με το ελαιόλαδο. Πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε σε μικρούς κύβους και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Λίγο μετά προσθέτουμε και τις ντομάτες, αφού αφαιρέσουμε τους σπόρους και τις ψιλοκόψουμε. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε και τον βασιλικό ψιλοκομμένο και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Από τις ψημένες μελιτζάνες αφαιρούμε τον εσωτερικό πολτό και τις γεμίζουμε με το μείγμα της caponata. Στη συνέχεια καλύπτουμε με τη mozzarella, πασπαλίζουμε με το Pecorino Romano και τις βάζουμε στο φούρνο να γκρατιναριστούν για 5 λεπτά περίπου.
Σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές.
Tip: Μπορούμε να αρωματίσουμε επιπλέον τη γέμιση της μελιτζάνας προσθέτοντας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι και μια χούφτα ελιές, χωρίς κουκούτσι και ψιλοκομμένες.
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε με το ελαιόλαδο. Πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε σε μικρούς κύβους και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Λίγο μετά προσθέτουμε και τις ντομάτες, αφού αφαιρέσουμε τους σπόρους και τις ψιλοκόψουμε. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε και τον βασιλικό ψιλοκομμένο και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Από τις ψημένες μελιτζάνες αφαιρούμε τον εσωτερικό πολτό και τις γεμίζουμε με το μείγμα της caponata. Στη συνέχεια καλύπτουμε με τη mozzarella, πασπαλίζουμε με το Pecorino Romano και τις βάζουμε στο φούρνο να γκρατιναριστούν για 5 λεπτά περίπου.
Σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές.
Tip: Μπορούμε να αρωματίσουμε επιπλέον τη γέμιση της μελιτζάνας προσθέτοντας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι και μια χούφτα ελιές, χωρίς κουκούτσι και ψιλοκομμένες.