Εκτέλεση συνταγής
Πλένουμε όλα τα λαχανικά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, τα στεγνώνουμε και τα κόβουμε σε κύβους, διατηρώντας τα σε μπολ χωριστά ανά είδος.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και βάζουμε τα λαχανικά να μαραθούν, ξεκινώντας με τις μελιτζάνες. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα, το σέλινο, τα κολοκυθάκια και τέλος την πιπεριά.
Σοτάρουμε ώσπου να πάρουν όλα χρυσό χρώμα και να γίνουν τραγανά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και προσθέτοντας κι άλλο λάδι, αν χρειάζεται. Στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα όταν ετοιμαστούν και τα κρατάμε σε μπολ.
Βάζουμε το κρεμμύδι να σοταριστεί με το υπόλοιπο λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, την κάπαρη, το πιπέρι και ρίχνουμε όλα τα μαγειρεμένα λαχανικά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, μερικές σταγόνες ξίδι, μία πρέζα αλάτι και δυόσμο.
Μαγειρεύουμε για μισή ώρα περίπου, να αναδειχθούν οι μυρωδιές και να αρωματιστούν τα λαχανικά μας, πασπαλίζουμε με ρίγανη και αφήνουμε την caponata να κρυώσει και κατόπιν σερβίρουμε.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και βάζουμε τα λαχανικά να μαραθούν, ξεκινώντας με τις μελιτζάνες. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα, το σέλινο, τα κολοκυθάκια και τέλος την πιπεριά.
Σοτάρουμε ώσπου να πάρουν όλα χρυσό χρώμα και να γίνουν τραγανά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και προσθέτοντας κι άλλο λάδι, αν χρειάζεται. Στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα όταν ετοιμαστούν και τα κρατάμε σε μπολ.
Βάζουμε το κρεμμύδι να σοταριστεί με το υπόλοιπο λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, την κάπαρη, το πιπέρι και ρίχνουμε όλα τα μαγειρεμένα λαχανικά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, μερικές σταγόνες ξίδι, μία πρέζα αλάτι και δυόσμο.
Μαγειρεύουμε για μισή ώρα περίπου, να αναδειχθούν οι μυρωδιές και να αρωματιστούν τα λαχανικά μας, πασπαλίζουμε με ρίγανη και αφήνουμε την caponata να κρυώσει και κατόπιν σερβίρουμε.