Εκτέλεση συνταγής
Πλένουμε τα πράσα και αφαιρούμε το πράσινο μέρος τους και καθαρίζουμε τις ρίζες τους. Κόβουμε σε ροδέλες τα υπόλοιπα και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με 20 γρ. βούτυρο και μία πρέζα αλάτι για 5-6 λεπτά, προσθέτοντας και λίγο νερό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη μαντζουράνα και κατεβάζουμε το σκεύος μας από τη φωτιά και βάζουμε τα πράσα στο μπλέντερ.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την κρέμα. Λιώνουμε 30 γρ. βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ψήνουμε για 2-3 λεπτά, ώστε το μείγμα να ροδίσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα ( fouet) συνεχώς ώστε να μη σχηματιστούν σβόλοι. Μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, έως ότου το μείγμα πήξει.
Έχουμε τρίψει σε χοντρό τρίφτη τη γραβιέρα και την προσθέτουμε στην κρέμα και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους των αυγών, κρατώντας χωριστά τα ασπράδια. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα του πράσου και ανακατεύουμε ξανά.
Χτυπάμε τα ασπράδια με μία πρέζα αλάτι σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε κι αυτά στην κρέμα, ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω απαλά.. Κατόπιν, ρίχνουμε την κρέμα μας σε βουτυρωμένη φόρμα.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 220°C και βάζουμε μέσα τη φόρμα. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Στο μεταξύ, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε την τριμμένη Parmigiano-Reggiano, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια.
Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο, ξεφορμάρουμε την πουτίγκα και τη σερβίρουμε με τη σάλτσα της κρέμας γάλακτος με την Parmigiano-Reggiano.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την κρέμα. Λιώνουμε 30 γρ. βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ψήνουμε για 2-3 λεπτά, ώστε το μείγμα να ροδίσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα ( fouet) συνεχώς ώστε να μη σχηματιστούν σβόλοι. Μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, έως ότου το μείγμα πήξει.
Έχουμε τρίψει σε χοντρό τρίφτη τη γραβιέρα και την προσθέτουμε στην κρέμα και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους των αυγών, κρατώντας χωριστά τα ασπράδια. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα του πράσου και ανακατεύουμε ξανά.
Χτυπάμε τα ασπράδια με μία πρέζα αλάτι σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε κι αυτά στην κρέμα, ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω απαλά.. Κατόπιν, ρίχνουμε την κρέμα μας σε βουτυρωμένη φόρμα.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 220°C και βάζουμε μέσα τη φόρμα. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Στο μεταξύ, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε την τριμμένη Parmigiano-Reggiano, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια.
Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο, ξεφορμάρουμε την πουτίγκα και τη σερβίρουμε με τη σάλτσα της κρέμας γάλακτος με την Parmigiano-Reggiano.