Ριζότο με καραβίδες

Εμφανίσεις: 5.136
Ριζότο με καραβίδες
Υλικά για το ριζότο:
1 κρεμμύδι ξερό άσπρο μέτριο
400 γρ. καραβίδες (με το κέλυφος)
350 γρ. ρύζι για ριζότο
50 ml σάλτσα ντομάτας
100 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
150 ml κρασί λευκό (1,5 ποτήρι κρασιού)
10 ml κονιάκ
3 πρέζες αλάτι
2 πρέζες πιπέρι μαύρο
20 ml ελαιόλαδο (4 κουτ. σούπας)

Υλικά για τον ζωμό bisque:
1 κρεμμύδι ξερό άσπρο μέτριο
50 ml brandy
5 γρ. δεντρολίβανο (1 κλαδάκι)
1 μπούκοβο
1 ντομάτα φρέσκια (μέτρια)
5 κόκκοι μαύρου πιπεριού
400 γρ. κεφάλια από μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες κ.λπ.)
20 γρ. ντοματοπελτές
30 γρ. σέλερι
1 τεμ. σκόρδο
30 γρ. καρότα (0,6 τεμ.)
3 πρέζες αλάτι
15 ml ελαιόλαδο (3 κουτ. σούπας)
2 γρ. φασκόμηλο (2 φύλλα)
1 τεμ. δάφνη


Προτεινόμενες μερίδες: 4

Ετικέτες σάλτσα ντομάτας συνταγές | συνταγή με κρεμμύδι ξερό άσπρο μέτριο | συνταγές με ρύζι για ριζότο | συνταγές με πιπέρι μαύρο | brandy | Crabs calories

Εκτέλεση συνταγής

Φτιάχνουμε τον ζωμό bisque: Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα μυρωδικά (βλ. και φρέσκα μυρωδικά-γενικές συμβουλές), τα χοντροκόβουμε και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε και τα κεφάλια από τα μαλακόστρακα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, σβήνουμε με το brandy και φλαμπάρουμε ( φλαμπέ).

Στη συνέχεια, σκεπάζουμε με ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά μετά από την ώρα που θα πάρει βράση, χαμηλώνοντας την ένταση της εστίας. Τέλος, αλατίζουμε και αλέθουμε τον ζωμό με ένα μπλέντερ χεριού μέσα στην κατσαρόλα, για να βγάλουν τα μαλακόστρακα όλη τη γεύση τους. Κατόπιν τον σουρώνουμε με ένα σουρωτήρι με πυκνή σήτα και τον κρατάμε στην άκρη.

Φτιάχνουμε το ριζότο: Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το ελαιόλαδο, από τα υλικά του ριζότο. Στη συνέχεια, όταν το κρεμμύδι πάρει χρυσό χρώμα, προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε να τσιγαριστεί σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να ζεσταθεί ο κόκκος του ρυζιού. Έπειτα σβήνουμε με το λευκό κρασί, αφήνουμε να βράσει ώσπου να απορροφηθεί καλά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη προσθέτοντας λίγο-λίγο ζεστό νερό και κρατώντας το ρύζι με κρεμώδη υφή.

Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά από τα υλικά του ριζότο προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και τον ζωμό biscque λίγο λίγο, μέχρι το τέλος του μαγειρέματος (15-16 λεπτά).

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε πολύ καλά και αν χρειαστεί πριν το σερβίρισμα, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό για να γίνει πιο κρεμώδες το ριζότο.

Γαρνίρουμε με μία ολόκληρη καραβίδα, αφού την ψήσουμε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες732
Πρωτεΐνες ζωικές20,89 γρ.
Πρωτεΐνες φυτικές68,36 γρ.
Υδατάνθρακες76,4 γρ.
Λιπαρά21,06 γρ.
Σάκχαρα4,03 γρ.
Φυτικές ίνες1,31 γρ.