Εκτέλεση συνταγής
Πλένουμε τις πατάτες πολύ καλά και τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο αλατισμένο νερό για να βράσουν.
Στο μεταξύ, ρίχνουμε και το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό που βράζει και το αφήνουμε να μαλακώσει αρκετά, χωρίς να παραβράσει. Στη συνέχεια, το ρίχνουμε αμέσως σε παγωμένο νερό με λίγα παγάκια, για να κρατήσει το χρώμα του.
Κόβουμε το ζαμπόν σε κομμάτια και το πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ μαζί με την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.
Στη συνέχεια, λιώνουμε το μπρόκολο με ένα πιρούνι, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και το κρατάμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πολτοποιούμε με τον πολτοποιητή πατάτας, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και κρατάμε τον πουρέ στην άκρη.
Παίρνουμε μερικά τσέρκια (δαχτυλίδι ζαχαροπλαστικής, τσέρκι, των 8 cm) και τα γεμίζουμε με τα υλικά μας: πρώτα στρώνουμε τον πουρέ πατάτας, στη συνέχεια το μείγμα του ζαμπόν και τέλος το μπρόκολο.
Αφήνουμε τα timballo να «σταθούν» στο ψυγείο για 1 ώρα. Στη συνέχεια τα ξεφορμάρουμε, καλύπτουμε την επιφάνεια με πατέ ελιάς και σερβίρουμε.
Στο μεταξύ, ρίχνουμε και το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό που βράζει και το αφήνουμε να μαλακώσει αρκετά, χωρίς να παραβράσει. Στη συνέχεια, το ρίχνουμε αμέσως σε παγωμένο νερό με λίγα παγάκια, για να κρατήσει το χρώμα του.
Κόβουμε το ζαμπόν σε κομμάτια και το πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ μαζί με την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.
Στη συνέχεια, λιώνουμε το μπρόκολο με ένα πιρούνι, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και το κρατάμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πολτοποιούμε με τον πολτοποιητή πατάτας, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και κρατάμε τον πουρέ στην άκρη.
Παίρνουμε μερικά τσέρκια (δαχτυλίδι ζαχαροπλαστικής, τσέρκι, των 8 cm) και τα γεμίζουμε με τα υλικά μας: πρώτα στρώνουμε τον πουρέ πατάτας, στη συνέχεια το μείγμα του ζαμπόν και τέλος το μπρόκολο.
Αφήνουμε τα timballo να «σταθούν» στο ψυγείο για 1 ώρα. Στη συνέχεια τα ξεφορμάρουμε, καλύπτουμε την επιφάνεια με πατέ ελιάς και σερβίρουμε.