Εκτέλεση συνταγής
Βράζουμε το χταπόδι σε αλατισμένο νερό με ένα καρότο, ένα λευκό κρεμμύδι, ένα κλωναράκι σέλερι, 50 ml ξίδι και 5-6 κόκκους μπαχάρι, για μιάμιση ώρα. Στη συνέχεια, το κόβουμε σε λεπτό brunoise. Ψιλοκόβουμε τη μαντζουράνα και τον μαϊντανό και τα ανακατεύουμε με το χταπόδι. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ρίχνουμε το ξίδι, 30 ml ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και το σκόρδο με τη φλούδα πατημένη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να μαριναριστεί, σκεπασμένο με μεμβράνη.
Ξεφλουδίζουμε και πλένουμε καλά το καρότο, την πατάτα και το σέλερι. Κόβουμε τα λαχανικά σε λεπτό brunoise και βράζουμε την πατάτα χωριστά σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και την αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα λαχανικά κρύα μαζί με τους σπόρους από το ρόδι και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό από ένα λεμόνι και το αλατοπίπερο και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι το σκόρδο με το ελαιόλαδο μαζί με τα vongole και τα μύδια για 3 λεπτά, σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε το σαφράν διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό. Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε τα οστρακοειδή να αχνιστούν σε μέτρια φωτιά για 7-8 λεπτά περίπου.
Τοποθετούμε στα πιάτα ένα τσέρκι σε όποιο σχήμα προτιμούμε και σερβίρουμε ως βάση τα λαχανικά και από πάνω το μαριναρισμένο χταπόδι, τοποθετώντας τριγύρω τα όστρακα.
Γαρνίρουμε το πιάτο με μαύρο βιολογικό χρώμα από μελάνι σουπιάς, κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης και μαϊντανό.
Ξεφλουδίζουμε και πλένουμε καλά το καρότο, την πατάτα και το σέλερι. Κόβουμε τα λαχανικά σε λεπτό brunoise και βράζουμε την πατάτα χωριστά σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και την αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα λαχανικά κρύα μαζί με τους σπόρους από το ρόδι και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό από ένα λεμόνι και το αλατοπίπερο και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι το σκόρδο με το ελαιόλαδο μαζί με τα vongole και τα μύδια για 3 λεπτά, σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε το σαφράν διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό. Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε τα οστρακοειδή να αχνιστούν σε μέτρια φωτιά για 7-8 λεπτά περίπου.
Τοποθετούμε στα πιάτα ένα τσέρκι σε όποιο σχήμα προτιμούμε και σερβίρουμε ως βάση τα λαχανικά και από πάνω το μαριναρισμένο χταπόδι, τοποθετώντας τριγύρω τα όστρακα.
Γαρνίρουμε το πιάτο με μαύρο βιολογικό χρώμα από μελάνι σουπιάς, κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης και μαϊντανό.