Παπαρδέλες με γαρίδες και κολοκυθάκι

Εμφανίσεις: 2.885
Παπαρδέλες με γαρίδες και κολοκυθάκι
Υλικά:
400 γρ. papardelle (παπαρδέλες)
150 ml σάλτσα ντομάτας
1 κιλό γαρίδες νωπές
20 ml κονιάκ (1 σφηνάκι)
100 γρ. κολοκυθάκια (1 τεμ.)
4 γρ. ζάχαρη (1 πρέζα)
3 πρέζες αλάτι
1 πρέζα πιπέρι μαύρο
15 ml ελαιόλαδο (3 κουτ. σούπας)

Υλικά για τον ζωμό bisque:
1 κρεμμύδι ξερό άσπρο μέτριο
50 ml brandy
5 γρ. δεντρολίβανο (1 κλαδάκι)
1 μπούκοβο
1 ντομάτα φρέσκια (μέτρια)
5 κόκκοι μαύρου πιπεριού
400 γρ. κεφάλια από μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες κ.λπ.)
20 γρ. ντοματοπελτές (2 κουτ. γλυκού)
30 γρ. σέλερι
1 τεμ. σκόρδο
30 γρ. καρότα (1/2 τεμ.)
3 πρέζες αλάτι
15 ml ελαιόλαδο (3 κουτ. σούπας)
2 γρ. φασκόμηλο (2 φύλλα)
1 τεμ. δάφνη


Προτεινόμενες μερίδες: 4

Ετικέτες : σάλτσα με γαρίδες και κολοκυθάκι: παπαρδέλες: νηστίσιμα ζυμαρικά | Waffle calories

Εκτέλεση συνταγής

Φτιάχνουμε τον ζωμό bisque: Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα μυρωδικά (βλ. και φρέσκα μυρωδικά-γενικές συμβουλές), τα χοντροκόβουμε και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε και τα κεφάλια από τα μαλακόστρακα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, σβήνουμε με το brandy και φλαμπάρουμε ( φλαμπέ).

Στη συνέχεια, σκεπάζουμε με ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά μετά από την ώρα που θα πάρει βράση, χαμηλώνοντας την ένταση της εστίας. Τέλος, αλατίζουμε και αλέθουμε τον ζωμό με ένα μπλέντερ χεριού μέσα στην κατσαρόλα, για να βγάλουν τα μαλακόστρακα όλη τη γεύση τους. Κατόπιν τον σουρώνουμε με ένα σουρωτήρι με πυκνή σήτα και τον κρατάμε στην άκρη.

Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος στο σώμα τους, αφήνοντας τα κεφάλια και τις ουρές και ένα κομμάτι πριν το κεφάλι και ένα πριν την ουρά. Με ένα μικρό μικρό μαχαιράκι κόβουμε την πλάτη για να καθαρίσουμε και το εντεράκι της.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε 30 δευτερόλεπτα από τη μία πλευρά και 30 από την άλλη και φλαμπάρουμε (φλαμπέ) με το κονιάκ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον ζωμό bisque και τη σάλτσα ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε και τη ζάχαρη και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Έπειτα, κρατάμε τη σάλτσα με τις γαρίδες στην άκρη.

Ρίχνουμε τις παπαρδέλες σε βραστό αλατισμένο νερό, τις βράζουμε για 5 λεπτά και μέχρι να γίνουν, πλένουμε και κόβουμε σε brunoise το κολοκυθάκι.

Βγάζουμε τις γαρίδες από τη σάλτσα, τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο και τις διατηρούμε ζεστές. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ανακατεύουμε καλά με τα κολοκυθάκια και τη σάλτσα.

Τέλος, σερβίρουμε τις παπαρδέλες και γαρνίρουμε με τις ολόκληρες γαρίδες.

 

Δείτε το video της συνταγής:

 

Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες809
Πρωτεΐνες ζωικές34 γρ.
Πρωτεΐνες φυτικές11,91 γρ.
Υδατάνθρακες97,76 γρ.
Λιπαρά10,43 γρ.
Σάκχαρα4,22 γρ.
Φυτικές ίνες3,86 γρ.