Εκτέλεση συνταγής
Βάζουμε τις φακές σε ένα μπολ με μπόλικο νερό να μουλιάσουν για 5-6 ώρες.
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τον ζωμό λαχανικών:
Πλένουμε τα λαχανικά, τα χοντροκόβουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το νερό κρύο.
Μαγειρεύουμε τον ζωμό σε χαμηλή φωτιά για 3 ώρες.
Τέλος, αλατίζουμε και σουρώνουμε τον ζωμό με ένα σουρωτήρι με στενή σήτα και τον κρατάμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα πράσα αφού τα πλύνουμε και τα κόψουμε και το σκόρδο ξεφλουδισμένο και λιωμένο. Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα.
Στραγγίζουμε τις φακές που έχουν μουλιάσει και τις προσθέτουμε στα πράσα, μαζί με τον ζωμό και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και σιγοβράζουμε τις φακές για 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον αρακά και αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά.
Μεταφέρουμε τη μισή σούπα στο μπλέντερ και την αλέθουμε μέχρι να γίνει χυλός. Στη συνέχεια, τον αδειάζουμε πάλι μέσα στην κατσαρόλα με τη σούπα και ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν και προσθέτουμε το πιπέρι.
Σερβίρουμε τη σούπα στα πιάτα περιχύνοντάς τα με την κρέμα γάλακτος και τον δυόσμο ψιλοκομμένο.
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τον ζωμό λαχανικών:
Πλένουμε τα λαχανικά, τα χοντροκόβουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το νερό κρύο.
Μαγειρεύουμε τον ζωμό σε χαμηλή φωτιά για 3 ώρες.
Τέλος, αλατίζουμε και σουρώνουμε τον ζωμό με ένα σουρωτήρι με στενή σήτα και τον κρατάμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα πράσα αφού τα πλύνουμε και τα κόψουμε και το σκόρδο ξεφλουδισμένο και λιωμένο. Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα.
Στραγγίζουμε τις φακές που έχουν μουλιάσει και τις προσθέτουμε στα πράσα, μαζί με τον ζωμό και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και σιγοβράζουμε τις φακές για 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον αρακά και αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά.
Μεταφέρουμε τη μισή σούπα στο μπλέντερ και την αλέθουμε μέχρι να γίνει χυλός. Στη συνέχεια, τον αδειάζουμε πάλι μέσα στην κατσαρόλα με τη σούπα και ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν και προσθέτουμε το πιπέρι.
Σερβίρουμε τη σούπα στα πιάτα περιχύνοντάς τα με την κρέμα γάλακτος και τον δυόσμο ψιλοκομμένο.