Εκτέλεση συνταγής
Φτιάχνουμε τον ζωμό bisque: Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα μυρωδικά (βλ. και φρέσκα μυρωδικά-γενικές συμβουλές), τα χοντροκόβουμε και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε και τα κεφάλια από τα μαλακόστρακα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, σβήνουμε με το brandy και φλαμπάρουμε ( φλαμπέ).
Στη συνέχεια, σκεπάζουμε με ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά μετά από την ώρα που θα πάρει βράση, χαμηλώνοντας την ένταση της εστίας. Τέλος, αλατίζουμε και αλέθουμε τον ζωμό με ένα μπλέντερ χεριού μέσα στην κατσαρόλα, για να βγάλουν τα μαλακόστρακα όλη τη γεύση τους. Κατόπιν τον σουρώνουμε με ένα σουρωτήρι με πυκνή σήτα.
Μπορούμε να διατηρήσουμε αποθηκευμένο τον ζωμό bisque κρύο στο ψυγείο μέχρι 3 μέρες ή στην κατάψυξη σε σακουλάκια τροφίμων αλλά και σε παγοκυψέλες έτοιμη σε μερίδες.
Φτιάχνουμε το κριθαρότο: Καθαρίζουμε τις γαρίδες και χρησιμοποιούμε το κεφάλι και το κέλυφός τους για να παρασκευάσουμε τον ζωμό bisque. Από τα φιλετάκια γαρίδας που θα πάρουμε, αφαιρούμε και τα εντεράκια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε το καρότο και το κολοκυθάκι, τα κόβουμε σε julienne και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ζεσταθεί και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά περίπου, προσθέτοντας και λίγο-λίγο ζεστό νερό.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον έτοιμο ζωμό bisque λίγο-λίγο (όσο χρειάζεται το ζυμαρικό να τον απορροφά για να μη στεγνώσει και να διατηρείται η κρεμώδης υφή).
Πέντε λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τις γαρίδες με τα λαχανικά και λίγο ακόμη ζωμό bisque, αφήνουμε το κριθαρότο να βράσει για 5 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως.
(Όταν τελειώσει το μαγείρεμα, η υφή του φαγητού θα πρέπει να είναι κρεμώδης).
Στη συνέχεια, σκεπάζουμε με ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά μετά από την ώρα που θα πάρει βράση, χαμηλώνοντας την ένταση της εστίας. Τέλος, αλατίζουμε και αλέθουμε τον ζωμό με ένα μπλέντερ χεριού μέσα στην κατσαρόλα, για να βγάλουν τα μαλακόστρακα όλη τη γεύση τους. Κατόπιν τον σουρώνουμε με ένα σουρωτήρι με πυκνή σήτα.
Μπορούμε να διατηρήσουμε αποθηκευμένο τον ζωμό bisque κρύο στο ψυγείο μέχρι 3 μέρες ή στην κατάψυξη σε σακουλάκια τροφίμων αλλά και σε παγοκυψέλες έτοιμη σε μερίδες.
Φτιάχνουμε το κριθαρότο: Καθαρίζουμε τις γαρίδες και χρησιμοποιούμε το κεφάλι και το κέλυφός τους για να παρασκευάσουμε τον ζωμό bisque. Από τα φιλετάκια γαρίδας που θα πάρουμε, αφαιρούμε και τα εντεράκια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε το καρότο και το κολοκυθάκι, τα κόβουμε σε julienne και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ζεσταθεί και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά περίπου, προσθέτοντας και λίγο-λίγο ζεστό νερό.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον έτοιμο ζωμό bisque λίγο-λίγο (όσο χρειάζεται το ζυμαρικό να τον απορροφά για να μη στεγνώσει και να διατηρείται η κρεμώδης υφή).
Πέντε λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τις γαρίδες με τα λαχανικά και λίγο ακόμη ζωμό bisque, αφήνουμε το κριθαρότο να βράσει για 5 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως.
(Όταν τελειώσει το μαγείρεμα, η υφή του φαγητού θα πρέπει να είναι κρεμώδης).