Εκτέλεση συνταγής
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας και τα σοτάρουμε στο λάδι μέχρι να μαραθούν και κατόπιν προσθέτουμε τον κιμά και αναδεύουμε ώσπου να πάρει χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Αραιώνουμε τον ντοματοπελτέ στον ζωμό του μοσχαριού και τον προσθέτουμε στον κιμά. Ρίχνουμε τη δάφνη και το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά περίπου.
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, ρίχνουμε λίγα λίγα τα lasagne μας να ζεματιστούν, ώσπου να μαλακώσουν λίγο και μετά τα βγάζουμε και τα απλώνουμε σε πετσέτα ή χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί το νερό και να στεγνώσουν.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και το κρατάμε στην άκρη.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα ( fouet). Μόλις ρίξουμε όλο το γάλα, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συνεχώς, για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα μπεσαμέλ. Τέλος, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Σε ένα τετράγωνο ταψί ρίχνουμε λίγη σάλτσα και βάζουμε μία στρώση lasagne. Προσθέτουμε άλλη μία στρώση από τη σάλτσα με τον κιμά, μία στρώση μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένο Parmigiano-Reggiano και mozzarella.
Συνεχίζουμε τις στρώσεις με τα υλικά μας χωρίς να αφήνουμε κενά, με lasagne, κιμά, μπεσαμέλ και τυριά, ώσπου να φτάσουμε στην τελευταία στρώση με μπεσαμέλ και Parmigiano-Reggiano.
Ψήνουμε τα lasagne στους 180°C για 30 λεπτά περίπου. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο κι αφού κρυώσουν λίγο, κόβουμε και σερβίρουμε κομμάτια γαρνιρισμένα, αν θέλουμε, με φέτες Parmigiano-Reggiano και φρέσκα φύλλα θυμαριού.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Αραιώνουμε τον ντοματοπελτέ στον ζωμό του μοσχαριού και τον προσθέτουμε στον κιμά. Ρίχνουμε τη δάφνη και το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά περίπου.
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, ρίχνουμε λίγα λίγα τα lasagne μας να ζεματιστούν, ώσπου να μαλακώσουν λίγο και μετά τα βγάζουμε και τα απλώνουμε σε πετσέτα ή χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί το νερό και να στεγνώσουν.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και το κρατάμε στην άκρη.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα ( fouet). Μόλις ρίξουμε όλο το γάλα, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συνεχώς, για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα μπεσαμέλ. Τέλος, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Σε ένα τετράγωνο ταψί ρίχνουμε λίγη σάλτσα και βάζουμε μία στρώση lasagne. Προσθέτουμε άλλη μία στρώση από τη σάλτσα με τον κιμά, μία στρώση μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένο Parmigiano-Reggiano και mozzarella.
Συνεχίζουμε τις στρώσεις με τα υλικά μας χωρίς να αφήνουμε κενά, με lasagne, κιμά, μπεσαμέλ και τυριά, ώσπου να φτάσουμε στην τελευταία στρώση με μπεσαμέλ και Parmigiano-Reggiano.
Ψήνουμε τα lasagne στους 180°C για 30 λεπτά περίπου. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο κι αφού κρυώσουν λίγο, κόβουμε και σερβίρουμε κομμάτια γαρνιρισμένα, αν θέλουμε, με φέτες Parmigiano-Reggiano και φρέσκα φύλλα θυμαριού.